Home Actualitate Vești bune pentru turiști

Vești bune pentru turiști

by Antonia Mocanu
0 comment

Vesti bune pentru turiștii care vor veni în vacanță la Eforie Sud. În maximum doi ani, stațiunea se va bucura de plaje nou nouțe, iar cele vechi vor fi și ele lărgite la fel ca cele din Mamaia și Năvodari. În prezența ministrului mediului au fost demarate lucrările de lărgire și protecție a plajelor din zona cordonului litoral Eforie Nord-Eforie Sud. Lucrările fac parte dintr-un proiect mai amplu în valoare de peste 800 de milioane de lei finanțat din fonduri europene.

Eforie Sud a fost una din cele mai vitregite stațiuni dacă ne referim la suprafața de plajă. Acestea erau extrem de înguste, iar pe alocuri chiar dispăruseră în mare. Acum însă situația se va schimba. După Mamaia și Năvodari, și la Eforie au demarat lucrări similare de lărgire a plajelor. Lucrările se fac în baza unui contract de proiectare şi execuţie încheiat cu Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral Constanţa. Proiectul ce vizează zona stațiunii Eforie Sud se ridică la aproximativ 130 de milioane de euro.

Lucrările au fost demarate în prezența ministrului mediului. Tanzos Barna a subliniat necesitatea implementării acestui proiect mai ales în zone grav afectate de eroziunea costieră așa cum este Eforie Sud.

Șapte diguri noi vor fi construite în zona Eforie Sud, după ce cele vechi au primit deja aviz de demolare, iar ulterior se va trece la procesul de înnisipare a plajelor pe o distanță de aproape 6 kilometri lungime. La final vechile suprafete de plajă se vor lăți cu până la 100 de metri, iar pe alocuri vor apărea plaje noi, care vor avea aproximativ aceeași lățime. Atât constructorul cât si beneficiarul, adică ABADL au luat în calcul inclusiv apariția unor situații neprevăzute, precum descoperirea de situri arheologice, epave sau comori antice.

Până în 2023 România va câștiga peste 200 de hectare de nisip. Valoarea totală a proiectului de lărgire și protejare a plajelor de pe litoralul românesc se ridică la 840 de milioane de euro, 85% din fonduri fiind asigurate de Uniunea Europeană.  

related posts

Leave a Comment