Home Actualitate A fost inaugurată grădina senzorială „Adi Bărar”

A fost inaugurată grădina senzorială „Adi Bărar”

by Antonia Mocanu
0 comment

Copiii cu nevoi speciale din Constanța, mai aproape de natură. La malul mării a fost inaugurată singura grădină senzorială dintr-o unitate de învățământ de stat din România. Ideea acestor Grădini Senzoriale este de a aduce natura mai aproape de copiii cu dizabilități. Proiectul a fost posibil datorită campaniei Music for Autism, iar gradina va purta numele fondatorului trupei Cargo, Adi Bărar, artist care a pierdut de curând lupta cu necruțătorul virus Covid 19.

Ideea acestor Grădini Senzoriale este de a aduce natura mai aproape de copiii cu dizabilități. Grădina deține plante aromatice, o alee terapeutică – pe care copiii pot umbla desculţi.

Aleea are mai multe suprafeţe: pietriş, rumeguș, piatră de râu, nisip, scoarţă de copac şi buşteni de lemn. Faptul că trebuie să te descalţi, să rămâi în picioarele goale pentru a putea să simţi sub tălpi, texturile aleii senzoriale, trezeşte o stare aparte, pentru cei care încearcă această experiență. Asemeni unei teleportări în mijlocul naturii.

Beneficiarii principali ai proiectului sunt copiii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist. Grădina multisenzorială este un mediu în care activitățile stimulative și experiențele sunt utilizate pentru a crește comportamentele pozitive pentru persoanele cu dizabilități severe senzoriale sau probleme neurologice.

Realizarea gradinii senzoriale a fost posibilă datorită campaniei Music for Autism, ai cărei ambasadori sunt membrii trupei Cargo. Nu mai puțin de 70 de concerte au susținut aceștia, iar banii strânși au fost folosiți în astfel de scopuri caritabile.

De altfel Grădina senzorială de la Constanța va purta numele fondatorului trupei Adi Bărar. Acesta a murit în luna martie, dupa ce s-a infectat cu Covid 19.

În grădina senzorială, pe lângă aleea terapeutică se mai regăsesc și alte spații de recreere pentru copiii cu dizabilități, inclusiv o zonă de consiliere, înainte ca cei mici să pășească printre elementele naturii.  Întregul concept este  realizat din materiale rezistente la intemperii.

related posts

Leave a Comment