Home Actualitate Tururi ghidate, la Constanța

Tururi ghidate, la Constanța

by Antonia Mocanu
0 comment

Constanța nu înseamnă doar mare, soare și sezon estival. Orașul-port are ce arăta și în extrasezon. Cei care ajung aici găsesc istorie la tot pasul. Iar Muzeul de Istorie și Arheologie s-a gândit să vină în ajutorul celor pasionați și organizează tururi ghidate la Reședințele Regale de la Marea Neagră. Prima oprire a fost la Cuibul Reginei. Edificiul ridicat in urmă cu peste 140 de ani a fost transformat în Muzeu al Portului, însă prea puțini știu de existența lui.

Pavilionul Regal sau ”Cuibul Reginei” așa cum mai este el cunoscut își începe existența în urmă cu peste 140 de ani, atunci când Regele Carol I și-a exprimat dorința să fie construit Portul Constanța. 10 ani mai târziu au început lucrările de construcție și amenajarea un port modern. Pavilionul Regal sau Cuibul Reginei a fost construit în anul 1909, de Anghel Saligny  în semn de omagiu față de familia regală.

Clădirea inițială era foarte modestă, arăta mai degrabă a cabană ridicată pe un picior de piatră. Deși familia regală avea un Palat Regal în Constanța, Regina Elisabeta nu părea să fie atrasă de aceea construcție. Avea însă o înclinație aparte pentru Pavilionul regal, după ce acesta le-a fost dăruit.

De altfel Regina Elisabeta a fost cea care s-a bucurat cel mai mult s-a bucurat de această construcție. Iubea marea și spunea că ”dacă ar exista o noțiune a eternității, aceasta ar fi marea”. Regina a viziat locul ori de câte ori a avut ocazia iar ce amai lungă ședere a fost de trei saptămâni. Îmbrăcată toată în alb, bătrâna Regină putea fi văzută totdeauna pe terasă, privind în  zările largi. 

Pavilionul a fost distrus după Primul Război Mondial. A fost refăcut în 1923, însă în 1927 a luat foc și a ars. A fost refăcut însă după planurile inițiale și ani la rând familia regală s-a bucurat de el. În 1960 trebuie demolat însă din fericire acest lucru nu s-a întâmplat iar în 1996 s-a decis transformarea lui într-un muzeu al portului.

Puțini știu însă de existența acestui port, astfel că ideea organizării de tururi ghidate a fost primită cu entuziasm de constanțenii dornici să evadeze din cotidian și să își cunoască mai în profunzime istoria.

Pavilionul Regal nu a aparținut nici domeniilor, nici proprietăților Coroanei. A fost o clădire aflată în administrația  Portului Constanța și a statului român. Iar Cuibul Reginei a fost mai degrabă o locuință de protocol pentru familia regală. În Portul constața mai exista încă și acum Farul Carol dar si silozurile ridicate de Anghel saligny. Aceste cladiri mai pot fi și acum admirate.

related posts

Leave a Comment