Home Actualitate Subvenție pentru locuitorii din Delta Dunării

Subvenție pentru locuitorii din Delta Dunării

by Antonia Mocanu
0 comment

Locuitorii din Delta Dunării vor beneficia de subvenția de 50% la utilități.  Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 118/2021 este pe cale să devină realitate.

Astfel, locuitorii din Delta Dunării vor beneficia, iar, de reducerea de 50% la energie electrică, gaze și energie termică. În urma solicitărilor primarilor din Delta Dunării, Guvernul a revenit asupra acestei decizii, care a adoptat Ordonanța de Urgență privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.

Astfel, familiile cu domiciliul în una dintre localitățile situate pe teritoriul Rezervației Biosferei „Delta Dunării“, vor beneficia de reducerea cu 50% din tariful pentru energie electrică, gaze naturale și energie termică. Diferențele de tarif pentru serviciile privind livrarea energiei electrice și a gazelor naturale se suportă de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Rezervația Biosferei Delta Dunării aduce un venit localnicilor doar în perioada caldă a anului, producând un dezechilibru semnificativ al veniturilor lunare. Din această cauză, persoanele care domiciliază în Delta Dunării erau protejate de OUG 27/1996, prin care se acordau facilități de 50% pentru utilități, însă legea consumatorului vulnerabil, nr. 226/2021, privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, a tăiat aceste subvenții pentru familiile din Delta Dunării, urmând ca acestea să mai beneficieze doar de facilități pentru serviciul public de salubrizare și apa potabilă.

Senatul a adoptat, în plen, noua ordonanță de urgență, iar Camera Deputaţilor o va dezbate şi vota în calitate de for decizional.

related posts

Leave a Comment