Home Actualitate Noutăți privind doza de rapel a vaccinului împotriva COVID-19

Noutăți privind doza de rapel a vaccinului împotriva COVID-19

by Antonia Mocanu
0 comment

Începând de astăzi persoanele care au făcut schema de vaccinare primară, respectiv două doze cu vaccinul Spikevax (Moderna) și vor opta pentru doza 3 de rapel cu același tip de vaccin, vor primi o doză înjumătățită (1/2 doză) din vaccinul Spikevax (Moderna).

Totodată, persoanele care au făcut schema de vaccinare primară cu unul dintre celelalte vaccinuri autorizate (Comirnaty-Pfizer, Vaxzevria-AstraZeneca și Janssen-Johnson&Johnson) și care aleg administrarea dozei de rapel cu vaccinul Spikevax (Moderna), le va fi administrată o doză întreagă din acest tip de vaccin.

Reglementările se bazează pe studiile de siguranță și recomandările EMA care arată faptul că răspunsul imun rămâne maximal pentru beneficiari în cazul administrării dozei înjumătățite, iar frecvența reacțiilor adverse cunoscute este diminuată.

Pentru persoanele care au efectuat schema de vaccinare primară cu vaccinul Janssen (Johnson&Johnson), se recomandă efectuarea dozei de rapel cu unul din produsele pe bază de ARN Messager (Comirnaty-Pfizer BioNTech sau Spikevax/-Moderna).

La cerere, beneficiarii vaccinați cu acest vaccin pot efectua doza de rapel tot cu Janssen (Johnson&Johnson).

Reamintim că doza de rapel are recomandare  de a se efectua doar cu vaccinuri pe bază de ARNm (Comirnaty/Pfizer BioNTech, Spikevax/Moderna) tuturor persoanelor pentru care schema completă de vaccinare a fost finalizată în urmă cu cel puțin 6 luni.

Doza a treia – suplimentară – pentru persoanele imunocompromise, se poate administra la minim 28 de zile de la doza 2, dar este nevoie de recomandare medicală.

related posts

Leave a Comment