Home Actualitate Stridii din Pacific, descoperite în Marea Neagră

Stridii din Pacific, descoperite în Marea Neagră

by Antonia Mocanu
0 comment

Celebrele stridii japoneze din Pacific au fost descoperite în Marea Neagră. Descoperirea i-a uimit pe biologi pentru că în mod normal astfel de scoici nu trăiesc,  în apele mării noastre. Momentan există un număr limitat de indivizi, însă veștile sunt îmbucurătoare. Specia s-a acomodat și a început să se reproducă.

Molusca japoneză de Pacific bate de departe toate speciile autohtone care ajung în farfuriile turiștilor. Crește repede, are un gust deosebit și e deja celebră pe plan mondial, în gastronomie. Atât de rentabilă economic este încât au fost câteva încercări de acvacultură în Marea Neagră.

Cu alte cuvinte, unele stridii au scăpat din fermele marine, iar acum se înmulțesc în libertate. Vestea îi bucură pe biologi.

Specialiştii spun că există și specii invadatoare care creează dezechilibre în Marea Neagră. O meduză, care a fost descoperită în Marea Neagră în urmă cu trei decenii s-a hrănit cu zooplanctonul din apă format din crustacee mici. Apoi meduzele au devorat şi icrele şi larvele peştilor, fapt care a determinat reducerea numărului de vieţuitoare din Marea Neagră.

Stridia de Pacific are cale liberă în Marea Neagră pentru că midiile și celelalte specii mici de stridii au fost devorate de melcii rapană. O singură problemă va avea molusca din Pacific: să găsească un suport dur pe care să se fixeze. Litoralul românesc este în general nisipos.

Populațiia de stridii din Pacific e încă foarte mică, dar dacă se va dezvolta, pescarii vor fi primii cei mai fericiți, împreună cu gurmanzii fructelor de mare.

related posts

Leave a Comment