Home Actualitate Somnul african ar putea distruge ecosistemele

Somnul african ar putea distruge ecosistemele

by Antonia Mocanu
0 comment

Pescarii din Delta Dunării au prins în ultima perioadă mai multe exemplare de somn african, specie invazivă care poate afecta întreaga resursă piscicolă, iar situaţia aceasta riscă să distrugă şi ultimele exemplare de sturion din România. Autoritățile care monitorizează stocul de peşte sunt în alertă. Somnul african distruge toate ecosistemele unde se instalează și devine prădătorul suprem.

Unul din pescarii care au capturat exemplare de somn african este Eduard German, în vârstă de 54 de ani, din comuna Crişan. A prins somn african în plasele pe care le instalează în fiecare zi în locurile de pescuit.

Biologii spun că nu este de joacă cu această specie. Practic, mănâncă tot ce prind și mai ales puiet, iar asta înseamnă pe termen lung un declin la toate populaţiile de peşti. Singura soluţie este să-l prinzi şi să-l elimini. Conducerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a declarat că ştie situaţia şi că va face publice pe rețelele de socializare, imagini cu somnul african.

Sturionul, familie de peşti protejată la nivel internaţional, nu se mai capturează în apele teritoriale româneşti din anul 2006, iar anul acesta prohibiţia a fost prelungită pe o perioadă nedeterminată. Dunărea de Jos este singura zonă a Uniunii Europene care mai deţine sturion sălbatic. Iar somnul african o va goli în câțiva ani dacă nu se iau măsuri.

related posts

Leave a Comment