Home Actualitate Situație alarmantă la Vadu

Situație alarmantă la Vadu

by Antonia Mocanu
0 comment

Este dezastru ecologic în Biosfera Deltei Dunării, aprope  de plaja de la Vadu. Hectare întregi de teren sunt poluate cu reziduuri petroliere care ţâşnesc din pământ. În timp ce localnicii se tem că un incendiu devastator poate izbucni oricând, dar şi că pânza freatică ar putea fi compromisă, autorităţile şi proprietarul terenului încearcă să afle sursa poluării și să găsească soluții.

Terenul poluat se află între comuna Vadu și țărmul mării. Cât vezi cu ochii sunt hectare de pământ pe care nu crește nimic, semn că-n adâncuri sunt reziduuri toxice. Localnicii au fost primii care au alertat autorităţile, când s-au îndreptat spre plajă din Vadu și-au văzut dezastrul. Iar autoritățile le-a explicat că acel teren e fundul unui vechi bazin de decantare, folosit în urma cu 30 de ani, de rafinaria din vecinatate, ca să depoziteze reziduurile de țitei. Mirosul de reziduu petrolier este insuportabil.

Terenul vechi e poluat dintotdeauna, spun autoritățile de mediu, însă localnicii le contrazic. Pe masură ce trece timpul, petrolul iese tot mai aproape de suprafață, datorită apelor pluviale care-l împing de jos în sus. Oamenii cred că alta este sursa poluarii.

Autoritățile cunosc situația. Cei de la agenția de protecția mediului a fost instituția în sarcină căreia a revenit urmărirea acțiunii de decontaminare a zonei. Decontaminare pe care o va face proprietarul terenului, însă vorbim de un proces de durată care trebuie să aibă la bază un raport al situației din teren. Iar acest raport încă nu este gata.

Proprietarii terenului au interzis accesul în zona unde au fost descoperite reziduurile petroliere şi aşteaptă acum rezultatele testelor. Experții trebuie să stabilească exact cauza poluării şi să găsească metode eficiente de a stopa fenomenul şi a curăţa zona.

related posts

Leave a Comment