Home Actualitate „Sea Shield 21”, cel mai amplu exercițiu organizat de Forțele Navale Române, în linie dreaptă

„Sea Shield 21”, cel mai amplu exercițiu organizat de Forțele Navale Române, în linie dreaptă

by Romanov Alex
0 comment

Peste 2.400 de militari din opt state, 18 nave de luptă și 10 aparate de zbor, participă la “Sea Shield 21”. Acesta este cel mai mare și mai complex exercițiu multinațional NATO organizat de Forțele Navale Române, în anul 2021, în zona Mării Negre.

Activitățile de instrucție sunt conduse de Comandamentul Flotei, iar forțele participante sunt din Bulgaria, Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia. Comandamentul Maritim Aliat al NATO participă cu gruparea navală permanentă, din care face parte și fregata “Regina Maria”.

Obiectivul principal al Exercițiului multinațional “Sea Shield 21” îl reprezintă verificarea și consolidarea nivelului de interoperabilitate și de cooperare dintre Forțele Navale Române și celelalte categorii de forțe din Armata României, diferite structuri din subordinea Ministerului Afacerilor Interne și alte forțe navale NATO.

Un crucișător, un distrugător, fregate, corvete, dragoare și vânătoare de mine, nave purtătoare de rachete, o navă de patrulare și remorchere maritime își vor uni eforturile, pentru a desfășura secvențele planificate pe mare ale Exercițiului multinațional “Sea Shield 21”, iar lupta împotriva amenințărilor aeriene va fi asigurată de aeronave F-16 “Fighting Falcon”, MiG 21 “Lancer” și elicoptere IAR-330 ale forțelor aeriene și navale române, împreună cu avioane de vânătoare “Eurofighter Typhoon” din Spania și aeronave de cercetare aeriană din SUA și Turcia.

Secvențele terestre ale “Sea Shield 21” sunt completate de exersarea unor proceduri operaționale pentru protecția căilor de comunicații terestre și a portului Constanța, la care participă un detașament de scafandri militari specializați în lupta împotriva dispozitivelor explozive improvizate împreună cu un pluton de infanterie al Forțelor Terestre Române.

Statul Major al Forțelor Navale a planificat, în cadrul “Sea Shield 21”, evaluarea pachetului unic de forțe navale pus la dispoziția NATO și a UE, precum și certificarea fregatei “Regina Maria” pentru a face parte din pachetul de forțe de răspuns al NATO, în anul 2022.

Navele militare străine vor acosta în portul Constanța, conform unei planificări, în perioada 17-19 martie, pentru o escală de refacere a capacității de luptă și pentru pregătirea ultimelor detalii organizatorice.

Deschiderea oficială a Exercițiului multinațional „Sea Shield 21” este programată sâmbătă, la Terminalul Pasageri din portul Constanța, în acord cu măsurile dispuse de către autoritățile publice din România și din statele participante pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2.

sursa foto: Forțele Navale Române

related posts

Leave a Comment