Home Actualitate Învățământul profesional dual, prioritar în județ

Învățământul profesional dual, prioritar în județ

by Antonia Mocanu
0 comment

Implementarea sistemului dual în cât mai multe unități de învățământ profesionale este de acum înainte și dezideratul Prefecturii Constanța, care în parteneriat cu ISJ Constanța au avut o serie de întâlniri zilele acestea cu agenți economici și companii din regiune pentru a încheia protocoale de colaborare.

În acest moment, pentru anul școlar 2020-2021, există un număr de 6 clase în care este implementat sistemul dual la Colegiul Comercial „Carol I”, Liceul Tehnologic „Gh. Miron Costin”, Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari, Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații Constanța. Pentru anul școlar 2021-2022, propunerea ar fi de includere a unor noi unități de învățământ în sistemul dual, acestea fiind Liceul Energetic Constanța, Liceul Tehnologic „Gh. Miron Costin și Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari cu alte calificări profesionale decât cele actuale, dar și Liceul Tehnologic „I.N. Roman”, Colegiul Economic Mangalia și Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca” Constanța.

„Toți tinerii au dreptul la un viitor plin de realizări, iar pentru mulți dintre ei, viitorul este sistemul de învățământ dual, care îi poate ajuta să-și găsească un drum potrivit în carieră. Intenția noastră este să creștem acest sector, pentru că învățământul în sistem dual este un model de succes, apreciat atât de elevi, cât și de angajatori. Pe piața muncii este nevoie mare de oameni specializați, iar după închiderea școlilor profesionale, așa cum le știam cu toții, s-a simțit o lipsă de specialiști. Dorim ca elevii, pe lângă pregătirea teoretică și practică, absolut necesare, să fie formați ca oameni, ca profesioniști. Ei vor fi preluați într-un mediu bine organizat, vor fi resposabilizați, iar aceste aspecte vor cântări mult în dezvoltarea lor viitoare”, a declarat prefectul județului Constanța, Silviu Iulian Coșa. Pe lângă beneficiile practice ale învățământului profesional dual, tinerii vor beneficia și de burse de studiu lunare, în valoare de 200 de lei, iar la final, după absolvire, fiecare elev primește un certificat de calificare profesională, valabil atât în România, cât și în celelalte state din Uniunea Europeană. Pentru sporirea numărului de clase care să ofere sistemul dual tinerilor care doresc să practice, iar apoi să se angajeze în companii din diferite domenii de activitate, prefectul județului Constanța a avut mai multe întâlniri de lucru în Medgidia și  în Cernavodă

related posts

Leave a Comment