Home Actualitate Relațiile româno-americane, consolidate în domeniul naval

Relațiile româno-americane, consolidate în domeniul naval

by Romanov Alex
0 comment

Relațiile româno-americane, consolidate în domeniul naval. Zilele trecute, în apele Mării Negre s-a desfășurat un amplu exercițiu strategic organizat de Forțele Navale Române, în parteneriat cu flota navală din Statele Unite.

Parteneriatul strategic cu SUA este unul dintre principalii piloni ai apărării și securității României. Într-un mediu de securitate tot mai dinamic, cum este cel din Marea Neagră, cooperarea dintre Forțele Navale Române și flota navală militară americană dislocată în Europa contribuie la consolidarea abilității de a reacționa, rapid și eficient, la un spectru larg de amenințări la adresa siguranței sociale pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice.

Fregata „Mărășești” și distrugătorul american USS „Porter”, au desfășurat, zilele trecute, un amplu exercițiu comun de luptă împotriva amenințărilor de suprafață, în apele internaționale ale Mării Negre, pentru dezvoltarea interoperabilității dintre marinarii militari români și americani. Fregata românească este nava-comandant a pachetului de forțe maritime „Gata de acțiune” al Forțelor Navale Române, structură care asigură capacitatea de reacție imediată a Armatei României și managementul spațiului maritim al țării noastre, prin dislocarea rapidă a navelor, aeronavelor și a altor structuri specializate în raioanele maritime.

Exercițiul este prima activitate de instruire comună româno-americană, în domeniul maritim, din acest an. La secvențele acestuia, mai participă tancul petrolier USNS „Laramie”  al flotei americane și patru aeronave F-16 de la Baza 86 Aeriană a Forțelor Aeriene Române.

Fiind parte a Europei şi punte către Asia Centrală şi Afganistan, regiunea Mării Negre este importantă pentru stabilitatea euro-atlantică. În acest context, Forțele Navale Române se adaptează rapid la schimbările mediului de securitate și, prin acțiunile desfășurate, asigură dezvoltarea modalităţilor prin care NATO susţine eforturile statelor riverane de consolidare a securităţii regionale.

sursa foto: Forțele Navale Române

related posts

Leave a Comment