Home Actualitate Recensământul câinilor fără stăpân

Recensământul câinilor fără stăpân

by Antonia Mocanu
0 comment

Inițiativă în premieră la Constanța. Pentru prima oară autoritățile de la malul mării realizează primul recensământ al câinilor fără adăpost de pe raza municipiului. Acțiunea a început marți dimineață și se face cu ajutorul unei aplicații mobile. La final autoritățile vor avea o imagine de ansamblu a numărului de patrupede din oraș, iar ulterior vor demara și o campanie de sterilizare.

Timp de două zile, câinii maidanezi vor fi numărați, fotografiați, identificați și înregistrați într-o bază de date. Informațiile ce vor fi obținute astfel vor contribui la stabilirea și organizarea unui plan de acțiune pe care autoritățile îl vor stabili și ulterior îl vor implementa la nivelul orașului.

Problema câinilor maidanezi este una veche în municipiul Constanţa. Oamenii spun însă că multe dintre patrupedele de pe străzi sunt agresive. Localnicii se tem să iasă din casă, să mai meargă până în parc sau măcar până la stația de autobuz, din cauza haitelor de maidanezi.

În acest timp, nimeni nu capturează câinii fără stăpâni și asta deoarece  nicio firmă nu a fost interesată să preia acest serviciu. Nici adăpostul de animale pe care îl are municipalitatea nu este încă pus la punct astfel că cel puțin pentru moment singura soluție este realizarea acestui recensământ, urmat ulterior de o acțiune amplă de sterilizare a acestor animale. Specialiștii spun că sterilizarea reduce din agresivitate la câini.

În acest moment la nivelul orașului nu mai strânge nimeni câinii maidanezi. S-a ajuns în această situație deoarece  Federația pentru Protecția Animalelor și Mediu a cerut în instanță anularea contractului de prestări servicii de capturare încheiat de Primăria Constanța, precizând faptul că acesta s-a făcut în mod eronat, cu încălcarea legilor în vigoare. Federația a câștigat în instanță. Astfel că la acest moment autoritățile merg pe două direcții. Vor să realizeze un regulament pentru gestionarea câinilor cu și fără stăpân, iar în paralel vor desfășura acțiuni masive de sterilizare a câinilor maidanezi.   

Sursa foto: https://tomisnews.ro

related posts

Leave a Comment