Home Actualitate Proteste la Constanța

Proteste la Constanța

by Antonia Mocanu
0 comment

În jur de 200 de oameni lucrează la ARSVOM. Și potrivit sindicaliștilor, această instituție funcţionează ca entitate civilă, neputând fi în subordinea IGSU. În acest fel, în cazul în care este solicitată să poată interveni şi în apele teritoriale ale statelor vecine. În cazul în care ar ajunge în curtea IGSU, ar deveni structură militară, iar lucrurile s-ar schimba radical. Întreg scandalul a pornit după declarația făcută duminică de ministrul tranporturilor Cătălin Drulă. Acesta a anunțat că ARSVOM va fi desființată și că are și acordul premierului în acest sens.

La acea Agenţie de Salvare a Vieţii de Om pe Mare noi aveam un control pornit la cererea mea, dacă vă aduceţi aminte în martie s-a scufundat un vas ucrainean, iar vasul ARSVOM nu a putut ieşi din port pentru că era vreme rea şi barca pe care ei au dat milioane de euro nu poate funcţiona pe vreme rea. Am trimis un corp de control acolo, control încheiat, care a ridicat o serie largă de probleme pe zona de achiziţii. Am un anunţ de făcut, această Agenţie va fi desfiinţată. Am discutat şi cu premierul României şi şi-a dat acordul”, a declarat  Cătălin Drulă, ministrul transporturilor.

De cealaltă parte, angajații ARSVOM, neagă acuzațiile și spun că de fapt, centrul de Coordonare pe Mare, le-a solicitat intervenția târziu, însă chiar si așa, nava de salvare Artemis, a plecat către locul naufragiului. A fost întoarsă din drum, pentru că deja o altă navă de salvare privată, aflată mult mai aproape îi recuperase pe marinarii, de pe nava care ulterior s-a scufundat.

Agenția de salvare a vieții omenești pe mare a fost de curând zguduită de  un alt scandal, de corupție de această dată. Directorul ARSVOM, Daniel Manole, a fost revocat din funcţie, după ce a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de luare de mită.

Salariații spun însă că dacă managerul este acuzat de fapte de corupție, suspiciunile nu trebuie să planeze și asupra lor. Angajații ARSVOM sunt specializați, printre altele, în operațiunile de salvare pe mare, în dezeșuarea  navelor și a epavelor, stingerea incendiilor navale și spargerea gheții pe căile navigabile.   

related posts

Leave a Comment