Home Actualitate Protest în Portul Constanța

Protest în Portul Constanța

by Antonia Mocanu
0 comment

Protest în Portul Constanța. Zeci de angajați de la firmele de pilotaj marin au protestat în fața administrației portuare după ce conducerea instituției a decis să renunțe la contractele cu aceste firme și și-a angajat proprii piloți. Hotărârea a fost luată după ce firmele private au refuzat să semneze prelungirea contractelor pe o perioada de trei luni, dorința lor fiind ca documentul să fie valabil 5 ani.

Nemulțumirile piloților sunt mai vechi, iar oamenii nu se află la primele proteste. Spun însă că le-a ajuns cuțitul la os, iar decizia luată de administrație trimite în șomaj aproape 200 de oameni.

Piloții sunt în principal nemulţumiţi de intrarea în vigoare a Ordinului nr. 991/2020 al Ministerului Transporturilor care se referă la trecerea serviciului de pilotaj în subordinea APC. Practic în aceste condiții, companiile își pierd obiectul de activitate. De altfel ordinul a fost și contestat în instanță, iar în acest moment este suspendat.

În porturile europene, serviciile de pilotaj sunt considerate servicii de interes public, care nu pot fi supuse unui sistem concurențial și sunt asigurate de administrațiile portuare sau o asociație profesională unică. Aceasta ar fi și șansa piloților constănțeni de a nu rămâne fără  locul de muncă.

Proprietarii companiilor de pilotaj spun că au făcut investiții în dotări, au achiziționat pilotine și au pregătit profesional piloți, iar acum sunt în situația de a pierde obiectul muncii. Motiv pentru care oamenii sunt deciși să continue acțiunile de protest până când administrația portuară va da curs solicitărilor lor. Următoarea întâlnire dintre cele două tabere va avea loc în a doua jumătate a acestei săptămâni.

related posts

Leave a Comment