Home Actualitate Preparatele pescărești, asul din mânecă

Preparatele pescărești, asul din mânecă

by Antonia Mocanu
0 comment

Că Delta Dunării este una dintre atracțiile preferate de turiștii români și străini deopotrivă, o știe deja toată lumea. Cei mai mulți vin aici pentru relaxare și liniștea deplină pe care numai în aceste locuri o găsesc. Gastronomia este însă de departe asul din mâneca localnicilor din Delta Dunării. Preparatele pescărești gătite după rețetele tradiționale i-au cucerit deja pe turiștii care se întorc în aceste locuri ori de câte ori au ocazia.

Salata de icre de știucă sau de crap, este aperitivul preferat al turiștilor. Se prepară foarte repede și este delicioasă. Bucătăresele din Deltă știu cum să o facă astfel încât turiștii să mai ceară o porție. Cel mai la îndemână fel de mâncare principal este borşul pescăresc. Se pun în oală, la fiert, bucați de diverse specii de pește și se lasă la fiert câteva minute bune. Apoi sunt adăugate legumele tăiate mărunt, de obicei ceapă, ardei graşi, roşii și orez. 

Zeama trebuie acrită spre final, fie cu borş, fie cu roşii. Se lasă să mai dea un clocot, se retrage oala de pe foc, se adaugă frunze de pătrunjel, tăiate mărunt.

După felul principal, musai turiștii trebuie să încerce un pește prăjit. Evident de Dunăre. Iar Carasul crestat, în crustă este unul din preferatele turiștilor. Cine nu a gustat carasul  crestat alături de o porție de mămăligă și mujdei de usturoi, nu știe ce a pierdut. Este regele neîncoronat al preparatelor din pește, iar carnea lui dulce și delicioasă îi încântă în mod deosebit pe turiști.

Stavridele prăjit, saramura sau plachia de pește, storceagul sau platourile pescărești sunt alte câteva preparate tradiționale din care turiștii se pot înfrupta dacă au ajuns la Jurilovca, Lunca sau în zonele mai îndepărtate ale Deltei. Și să nu uităm de desert. Dulceața de trandafiri este cea mai căutată și asta pentru că este făcută în bucătăriile proprii ale localurilor deltaice.

Majoritatea reţetelor de peşte sunt simple, aşa cum mâncau urmaşii ucrainenilor care s-au adăpostit pe aceste meleaguri: peşte fiert, copt sau prăjit, servit alături de cartofi în coajă şi, neapărat, mujdei consistent. Pe cât sunt însă de simple pe atât sunt de delicioase. Iar dacă v-am convins atunci musai trebuie să ajungeți în Delta Dunării. Localnicii vă așteaptă cu brațele deschise.  

related posts

Leave a Comment