Home Actualitate „Porți deschise” pentru copii

„Porți deschise” pentru copii

by Antonia Mocanu
0 comment

Un proiect ambițios a luat naștere la malul mării. Un proiect ce are ca scop principal copiii și tinerii din medii defavorizate și nu numai, pe care să îi integreze cât mai mult în lumea actuală prin activități destinate lor. O echipă tânără, entuziastă și care vrea să își facă simțită prezența la Constanța și să schimbe ceva în mentalitatea colectivă.

Un copil care provine dintr-un mediu defavorizat și nu numai are nevoie de o poartă deschisă către altceva, către normalitate, către integritate și cel mai important către apartenență. În acest sens, proiectul „open doors” a luat naștere la Constanța recent, proiect cu și despre tineri, care prin diverse workshopuri țintește să îndrume copii și tinerii spre ceva diferit, ceva de care au nevoie.

ANAMARIA BOLDEA, coordonator voluntari: „Ideea a pornit de la observațiile noastre ca tineri implicați în voluntariat al nivel local. Am observat că mulți dintre copii nu au unde să facă niște activități mai interesante. Suntem o echipă de tineri și, în principiu acest proiect Open Doors este un proiect finanțat de Uniunea Europeană și este destinat tinerilor cu inițiativă care vor să facă schimbări în comunitate. Datorită faptului că acești tineri trăiesc într-un mediu în care nu sunt atât de implicați în comunitate, am vrut să îi aducem noi în acest centru și să le oferim o oportunitate de învățare”.

Spațiul este destinat atât copiilor, dar și tinerilor, care au nevoie de o traiectorie pe care momentan nu o au foarte bine stabilită și care au nevoie de îndrumare.

ANAMARIA BOLDEA, coordonator voluntari: „Noi vrem să le punem la dispoziție workshopuri de dezvoltare personală, ateliere de creație prin artă, să le dăm șansa să folosească spațiul dacă au opere ce vor să fie expuse și multe altele”.

Deschiderea oficială a centrului a găzduit zilele trecute și o expoziție a artiștilor autohtoni și nu numai, cu scop caritabil.

ANAMARIA BOLDEA, coordonator voluntari: „Expoziția aceasta a fost prevăzută cu scop caritabil. Toți artiștii au dorit să contribuie 50 % pentru asociație, ca donație. Ideea a fost că am căutat artiști locali, în primul rând ca sa îi susținem și pe aceștia, apoi am tot descoperit persoane cu înclinații artistice care doreau să își expună arta aici și asta a fost implicarea noastră în această expoziție”.

Terapia prin artă este punctul forte pe care mizează echipa „open doors”, dar și diferite activități pentru copii și tineri.

ANAMARIA BOLDEA, coordonator voluntari: „Vor urma workshopuri, precum ateliere de terapie prin artă pentru copiii instituționalizați care sunt în asistență maternală deoarece avem un parteneriat cu DGASPC care ne funnizează acești beneficiari. Vor urma pe lângă acestea și workshopuri cu tineri precum seri interculturale, ateliere de comunicare non violentă, ateliere de drumming, ateliere interactive pentru tineri.  ”

Prin astfel de activități specialiștii spun că persoanele defavorizate se pot integra mai ușor în societate.

Andreea Jacotă, psiholog:  „Dacă ne raportăm la incluziunea socială, acest proiect este o cale, o abordare prin care vrem să realizăm acest efect. Toate categoriile de vârstă pot învăța unii de la alții, cei mai mari de la cei mai mici și invers, atât din mediul în care sunt ei cât și în momentul în care pătrund într-un mediu necunoscut lor inițial, dar apoi devenind din ce în ce mai cunoscut, aici se cuplează apartenența și stabilitatea și echilibrul psihic. Noi asta ne dorim. Acest centru să fie deschis acestor copii și din mediile instituționalizate sau nu și să lucreze împreună”.

Așadar, pentru copiii și tineri de la malul mării s-a deschis o poartă către normalitate, către apartenență, iar echipa care se ocupă îi va ajuta pe cei defavorizați să se integreze mai bine în societate, însă susținerea din partea Uniunii Europene este de durată scurtă, de un an de zile, tocmai de aceea pentru a continua acest proiect frumos și în anii următori, asociația are nevoie de sustenabilitate și implicare a sponsorilor locali și asta pentru ca activitatea să se desfășoare la aceiași parametri ani buni de acum înainte.

related posts

Leave a Comment