Home Actualitate Plaja din Faleză Nord, ecologizată

Plaja din Faleză Nord, ecologizată

by Antonia Mocanu
0 comment

An de an, chiar și la câteva luni bune după plecarea turiștilor de pe litoral și încheierea sezonului estival, plajele românești rămân încă sub imperiul gunoaielor și deșeurilor lăsate în urmă de aceștia. După Mamaia, plajele din Constanța sunt cele mai murdare, au arătat-o și monitorizările făcute de către voluntarii de mediu. Localnicii din cartierul constănțean Faleză Nord, nu au mai așteptat intervenția autorităților, iar în weekendul ce tocmai s-a încheiat au organizat prima acțiune de ecologizare de anul acesta  a plajelor de pe litoral.

Nici vremea mohorâtă și nici măcar picăturile de ploaie care au început să cada nu i-au oprit pe volutari. Vorbim despre un grup de locuitori din cartierul Faleză Nord, cel care de câțiva ani, beneficiază de unele dintre cele mai largi plaje de pe litoral, și care au vrut să atragă astfel atenția asupra deșeurilor rămase încă pe plajă și în împrejurimi și care în perioada de extrasezon nu sunt colectate de nimeni.


Voluntarii au pus la dispoziția celor care au vrut să dea o mână de ajutor saci și mănuși. Iar aceștia nu au întârziat să apară. Aproape 20 de constănțeni au răspuns apelului făcut de voluntarii de mediu. Oamenii spun că turiștii care vin în special în perioada de extrasezon, în luna septembrie, sunt cei care lasă în urmă aceste gunoaie, iar autoritățile nu mai intervin să le strângă. Printre cele mai des întâlnite deșeuri se numără paharele, lingurițele, bucățile de ambalaje și mucurile de țigară însă mai nou se găsesc pe plajă, seringi, flacoane de medicamente sau măști de protecție sanitară. Și nu doar gunoaiele sunt o problemă. La fiecare vânt mai puternic, tone de nisip sunt aduse, pe aleeile dintre blocuri.

În perioada 2010-2019 voluntarii au reușit să strângă peste 2.850.000 de saci de deșeuri, cu o cantitate totală de peste 22.000 de tone. Prin acțiunile pe care le organizează aceștia vor să arate  faptul că  turiștii trebuie să înțeleagă că a arunca la coș nu este ceva optional ci o responsabilitate.

Acțiunea a fost organizată cu respectarea tuturor normelor de igienă impuse de contextul pandemic, astfel că toată lumea a purtat măști și s-a menținut distanța fizică între voluntari.  

related posts

Leave a Comment