Home Actualitate Pedepse mai mari pentru violatori și pedofili

Pedepse mai mari pentru violatori și pedofili

by Antonia Mocanu
0 comment

A fost adoptat un nou proiect de lege care aduce modificări Codului Penal și Codului de Procedură Penală, cu privire la majorarea minimului și maximului de pedeapsă pentru infracțiuni de viol, dar și în ceea ce îi privește pe pedofili. De asemenea, modificările prevăd și posibilitatea arestării preventive a inculpațiilor în cazul cărora există suspiciunea că au comis infracțiuni de natură sexuală împotriva minorilor.

Noile modificări legislative, în materie penală, prevăd creșterea limitelor de pedeapsă pentru unele fapte, cum ar fi infracțiunea de viol, act sexual cu un minor, trafic de persoane, proxenetism și pornografie infantilă. Odată cu intrarea în vigoare a acestor modificări, infracțiunile menționate vor fi pedepsite cu mai mulți ani de închisoare. Pentru infracțiunea de viol, pedeapsa actuală este de  închisoare între 3 și 10 ani, iar modificările aduse majorează limita inferioară a pedepsei, de la 3 la 5 ani. De asemenea, dacă victima este minor sau minoră, atunci intervalul de pedeapsă  ar crește de la 7-12 ani, iar dacă există circumstanțe agravante, se poate ajunge și la 15 ani de detenție. În rândul circumstanțelor agravante, limitele de pedeapsă cresc de la 9 la 18 ani, dacă agresiunea este urmată de moartea victimei. Schimbând registrul pentru traficul de persoane, pedepsele au fost majorate de la 3-10 ani, la 5-10 ani, iar dacă există și circumstanțe agravante, pedepsele vor fi cuprinse între 7 și 12 ani.

Camera Deputaților a adoptat acest proiect în calitate de for decizional, însă acesta trebuie să ajungă la Președintele României, Klaus Iohannis, pentru promulgare.  

related posts

Leave a Comment