Home Actualitate Păstrăvul somonat de Marea Neagră, un succes

Păstrăvul somonat de Marea Neagră, un succes

by Antonia Mocanu
0 comment

Un experiment reușit cu succes de către Institutul de Cercetare Marină din Constanța nu poate fi aplicat din cauza legislatiei din România. Cercetătorii de la Grigore Antipa au reușit să demonstreze că păstrăvul somonat, o specie de apă dulce, se poate dezvolta şi în apa sărată a Mării Negre. În şase luni, exemplarele au ajuns la aproape două kilograme.

Experimentul s-a desfășurat în bazinele din laboratorul Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină Grigore Antipa din Constanţa. Și a vizat dezvoltarea și cresterea păstrăvului-curcubeu, o specie extrem de populară în acvacultură la nivel mondial, în apă marină. Proiectul a fost demarat la cererea unui agent economic din judeţul Prahova și  a început în luna octombrie a anului trecut. A fost adus păstrăv cu greutăţi diferite, între 150 şi 300. În bazinele de mare capacitate de la institut au fost asigurate toate condițiile similare cu cele din mediul natural, mai exact o salinitate de 14-16 % şi o temperatură cât mai apropiată de cea din apele dulci. Păstrăvul somonat astfel obţinut este mai gustos şi mai aspectuos, având o valoare de piaţă mai mare.

Ambele tipuri de pești s-au adaptat rapid la condiţiile din Marea Neagră experimentale. Primul aspect pe care l-au constatat specialiştii a fost un apetit crescut al vieţuitoarei. După aproximativ şase luni, peştii au atins greutatea medie de două kilograme.

Interesant este însă că deși păstravul este specie de apă dulce și teoretic nu se poate reproduce în apă sărată, au apărut și primele semne care dovedesc contrariul. Deși experimentul s-a dovedit a fi un real succes, aplicabilitatea lui din punct de vedere comercial nu poate fi realizată. Legislaţia nu permite creşterea păstrăvului în Marea Neagră. Ar exista o soluție și anume înființarea unor ferme pe uscat. Asta însă presupune costuri mult mai mari, iar șansele de reușită se reduc simțitor.  

related posts

Leave a Comment