Home Actualitate Păsări flamingo pe lacul Nuntași

Păsări flamingo pe lacul Nuntași

by Antonia Mocanu
0 comment

Lacul din Dobrogea care dispăruse anul trecut de pe hartă s-a refăcut și găzduiește anul acesta un fenomen rar întâlnit în România: o colonie de păsări flamingo a fost fotografiată la Nuntaşi, spre bucuria ornitologilor. Păsările fac un popas pe ruta de migrație, dar dacă le va plăcea la noi, specialiștii spun ca vor rămâne aici.

Păsările flamingo sunt o aparitie extrem de rară pentru Romania si au fost observate in cursul uneia din iesirile pe teren a biologilor constanteni din Microrezervatia de la Delfinariu. Specia flamingo are răspândire în Europa, Africa și Asia. În Europa are o distribuție largă, predominant în bazinul Mediteranei, de aceea aparitia de pe lacul Nuntaşi a fost o surpriza pentru toata lumea.

Pasarile flamingo preferă regiunile cu întindere mare de apă de adâncime redusă, respectiv 30-50 cm, unde caută hrana în mâl cu ajutorul ciocului. Acestea se hrănesc în special cu nevertebrate de toate genurile pe care le filtrează cu ciocul din mâlul de pe fundul lacurilor.

Revigorarea Lacului Nuntaşi e o minune a naturii. Seceta cumplita si lipsa responsabilitatii oamenilor au dus anul trecut la disparitia aproape peste noapte a 85o de hectare de apa. Acum Lacul s-a umplut si adaposteste o fauna complexa care ofera mult ahrana si pentru pasarile mari. Asa se face ca pasarile flamingo, au coborat din zborul migrator pentru o pauza de cateva saptamani. Fotografii specializati pe flora si fauna n-au stat pe ganduri cand au auzit de frumoasele inapripate.

Păsările flamingo au o-nalțime de 2 metri si-ajung la 4kg greutate. Culoarea roz o capătă datorită cantității mari de carotenoizi provenita din consumul crustaceilor capturați pe fundul lacurilor cu apă salmastră.

related posts

Leave a Comment