Home Editorii noștri îți recomandă Veşti bune pentru cei care vor să îşi completeze anii de cotizare la pensie

Veşti bune pentru cei care vor să îşi completeze anii de cotizare la pensie

by Crina Matei
0 comment

Persoanele care nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare pentru a beneficia de o pensie în sistemul public au posibilitatea să contribuie la sistem prin plata contribuțiilor de asigurări sociale pentru cel mult 6 ani anteriori, astfel încât să-și completeze stagiul.

Parlamentul a prelungit cu doi ani, adică până la 31 august 2023, termenul până la care contribuția de asigurări sociale datorată trebuie achitată în întregime. Executivul are în vedere revizuirea vârstei de pensionare, modificarea prevederilor privind stagiul minim de cotizare, prin stabilirea acestuia la 25 de ani, față de 15 ani cum este acum, și eliminarea posibilității pensionării anticipate.

Potrivit actului normativ, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori chiar dacă nu a realizat un stagiu de cotizare la sistemul public de pensii. Astfel îşi va putea cumpăra anii de cotizare plătind la sistemul public sau la un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale. Contribuţia se va putea plăti într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare până la 31 august 2023.

related posts

Leave a Comment