Home Actualitate Numărul delfinilor, în scădere

Numărul delfinilor, în scădere

by Antonia Mocanu
0 comment

S-a încheiat recensământul delfinilor din Marea Neagră și vestile sunt îngrijorătoare.  Deși cercetătorii se așteptau ca numarul cetaceelor sa se apropie de jumatate de milion, datele adunate sunt șocante. În toată Marea Neagră cifrele oficiale arată ca mai avem puțin peste 250 de mii de exemplare, aproape de trei ori mai puțin decât în Marea Mediterană. Este un studiu al experților din 6 țări cu ieșire la Marea Neagră, finanțat timp de 3 ani cu bani europeni. Cu noile date, cercetătorii vor să ceară autorităților măsuri de protecție pentru delfini.

Studiul la care au luat parte România, Bulgaria, Ucraina, Rusia, Georgia și Turcia a pornit în 2019 când se estima că numărul delfinilor este de 200 de mii. Asta în condițiile în care cercetările din 1950 arătau că numărul acestor mamifere era de două milioane de exemplare. Specialiștii au monitorizat coloniile de delfini din aer, dar și de pe apă. Datele obținute arată o decimare a numărului de delfini față de 1950, dar o mică îmbunătățire față de 2019.

Delfinii dispar din Marea Neagră din cauza oamenilor, susțin specialiștii. Poluarea, pescarii, dar şi turiştii contribuie la distrugerea speciei.

Dușmanii de moarte ai delfinilor sunt plasele pescărești. Există două tipuri: cu fir gros și cu fir subțire – acestea se numesc monofilament.

Delfinii au ajuns epuizați după interacțiunile cu oamenii: traficul naval crescut îi sperie, împuținarea peștelui îi înfometează, iar poluarea îi omoară încet. Delfinii sunt înfometați, sufocați în plase, ajung la mal cu cozile tăiate de elici și își dau viața pe plajele turistice. Cercetătorii susţin că într-un singur sezon de pescuit industrial, există riscul ca 40% din populaţia de delfini din Marea Neagră să dispară.

related posts

Leave a Comment