Home Actualitate MĂRĂȘEȘTI, LA 100 DE ANI

MĂRĂȘEȘTI, LA 100 DE ANI

by Antonia Mocanu
0 comment

Cea mai mare navă de război construită în România, de producţie 100% românească, Fregata ”Mărășești” sărbătorește 100 de ani ca și continuatoare a tradițiilor distrugătorului “Mărășești” cu care România a luptat în Al Doilea Război Mondial! Tot anul acesta fregata va sărbători și 35 de ani de când a fost lansată la apă!

Echipajul fregatei „Mărășești” marchează un secol de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române, în anul 1920, a primei nave militare care a purtat acest nume, distrugătorul „Mărășești”. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, „Mărășești” și celelalte trei distrugătoare, „Regele Ferdinand”, „Regina Maria” şi „Mărăşti”, au alcătuit așa-zisul „Careu de Ași” al Marinei Regale Române.

Istoria recentă a fregatei „Mărășești” consemnează participarea la peste 30 de exerciții multinaționale în Marea Neagră, Marea Mediterană și Oceanul Atlantic, iar recunoașterea calităților profesionale ale echipajului navei a venit în anul 2007, când președintele României a conferit acestuia Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler, cu însemn pentru pace, pentru înaltul profesionalism demonstrat în îndeplinirea misiunilor încredințate.

Din cauza contextului epidemiologic actual, la bordul navei, s-a organizat o ceremonie restrânsă pentru a marca centenarul fregatei „Mărășești” și au fost transmise echipajului mesaje de felicitare din partea conducerii Statului Major al Forțelor Navale și a eșaloanelor superioare.

Până în anul 1990, nava a participat la numeroase exerciții în Marea Neagră, iar din anul 1994, când România a semnat Parteneriatul pentru Pace, fregata „Mărășești” a fost prima navă militară de luptă a țării noastre care a participat, după cel de-Al Doilea Război Mondial, la exerciții internaționale în Marea Mediterană și în Oceanul Atlantic și a fost, totodată, prima navă a Forțelor Navale Române care a acționat sub comandă NATO, pentru asigurarea securității Summit-ului NATO de la Istanbul, în anul 2004.

related posts

Leave a Comment