Home Actualitate Joburile și țările preferate de românii care lucrează în Europa

Joburile și țările preferate de românii care lucrează în Europa

by Romanov Alex
0 comment

Mirajul Occidentului a atras, an de an, tot mai mulți români care au ales să muncească peste hotare. Astfel, țări precum Germania, Marea Britanie sau Olanda sunt statele care au atras în ultima perioadă cei mai mulți angajați.

În fruntea clasamentului se situează Germania, multe persoane căutând locuri de muncă precum asistent sau asistentă medicală, șofer sau personal în diferite fabrici ori ferme. În top urmează Marea Britanie și Olanda, care sunt urmate de Franța, Spania, Polonia și Belgia.

Deși Italia a fost multă vreme o destinație foarte atractivă pentru muncitorii români, această țară nu se mai regăsește în prezent printre cele mai căutate destinații de relocare în străinătate.

Cele mai multe persoane care își doresc să lucreze în afara României au între 25 și 35 de ani, următorii cei mai interesați de această posibilitate fiind candidații tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, care sunt la începutul vieții profesionale, cu experiență minimă sau fără experiență pe piața muncii.

Apoi, cei între 36 și 45 de ani urmează în topul aplicațiilor pentru joburile în străinătate. Este important de menționat că cei mai stabili candidați din câmpul muncii sunt cei cu vârste de peste 45 de ani, aceștia fiind și cei ce se decid ceva mai greu să părăsească țara.

De asemenea, indiferent de vârstă, planurile oamenilor ce vor să lucreze în afară nu sunt temporare; dimpotrivă, cei mai mulți dintre ei își doresc o schimbare completă de carieră și viață, plecând cu perspectiva unei emigrări definitive.

Domeniile preferate de românii ce vor să muncească în străinătate sunt: managementul, domeniul medical, vânzările, domeniul financiar-contabil, alimentație și HoReCa, precum și domeniul bancar. De altfel, în ultima perioadă, construcțiile, instalațiile, transportul și chiar turismul au pierdut din popularitate.

Motivul principal pentru care românii pleacă din țară este reprezentat de disponibilitatea locurilor de muncă. Multe persoane se hotărăsc să se stabilească în străinătate din cauza lipsei oportunităților de angajare din țara noastră pentru diverse promoții de absolvenți, pentru cei ce au studii medii, dar și pentru cei considerați supra sau sub calificați. În plus, persoanele trecute de 40 de ani își găsesc mai ușor un job în străinătate. Desigur, salariile mai mari din alte țări sunt un alt factor ce îi determină pe muncitorii noștri să își părăsească țara.

sursa foto: undelucram.ro

related posts

Leave a Comment