Home Actualitate Inaugurare cameră audieri minori, la Constanța

Inaugurare cameră audieri minori, la Constanța

by Antonia Mocanu
0 comment

Protecția minorilor, victime ale infracțiunilor este prioritară, iar în acest sens, la Constanța a fost inagurată o cameră specială pentru audierea acestora la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța. Acest concept ajută extrem de mult la reducerea traumatizării copiilor din experiența deja acumulată în urma infracțiunilor.

Propriu-zis această noutate este faptul că minorul este scutit de revenirea într-un punct vulneabil al traumei și reexperimentarea acelui sentiment trăit în momentul agresiunii de orice fel, discutând în camera de audiere cu un psihoterapeut, care va putea fi îndrumat din altă cameră de către un procuror, avocat. De asemenea,  conținutul conversației dintre minor și psiholog va fi înregistrată și accesată în timp real de către judecătorul de drepturi și libertăți care poate ghida de asemenea, discuția de la distanță fără a intra în contact direct cu copilul.

Orice fel de proces care implică minori este unul extrem de stresant pentru aceștia, iar această cameră îi ajută pe cei mici să se deschidă mult mai mult în fața intervievatorului, fără să îi pericliteze în vreun fel integritatea acestuia, nefiind nici influențat, nici intimidat de un procuror, avocat sau judecător.

Potrivit statisticilor, în ultima vreme, copiii care sunt victime sau martori ai unor infracțiuni intră tot mai des în contact cu sistemul judiciar din România. Doar în anul 2020, peste 2.000 de copii au fost victime în dosarele trimise în judecată de procurorii români.

În țară vor există și alte două camere de acest tip la Râmnicu Vâlcea și Focșani, ce vor fi inagurate la sfârșitul lunii februarie.  

related posts

Leave a Comment