Home Actualitate Fără plastic de unică folosință, la Constanța

Fără plastic de unică folosință, la Constanța

by Antonia Mocanu
0 comment

Voluntarii de mediu de la Mare Nostrum au reușit să transforme inițiativă într-o hotărâre de consiliu local prin care folosirea plasticului de unică folosință la evenimentele organizate de către primărie, este interzisă cu desăvârșire. Obiectele din plastic vor fi înlocuite cu alternative durabile și cu adevărat biodegradabile.

Totul a pornit de la o inițiativă civică de eliminare a plasticului de unică folosință la evenimentele organizate de primaria Constanța. Sute de semnături au fost strânse printr-o petiție online, lansată pe site-ul organizației Mare Nostrum, iar în cele din urmă inițiativa a avut sorți de izbândă și s-a transformat într-o hotărâre de consiliu local.

Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru. Ne explicăm prin faptul că acest lucru va deveni obligatoriu din 2021 și ne bucură faptul că primaria a ales să fie un deschizător de drumuri. Este un exemplu pe care îl dau celor care organizează evenimente în Constanța. aceste elemente din plastic sunt predominante pe litoralul românesc”, a menționat Mihaela Mirea Cândea, director executiv Mare Nostrum.

Inițiativa a urmărit un singur scop: acela de a crește respectul față de mediul înconjurător prin reducerea cantității de deșeuri marine și urbane. Monitorizările efectuate de Mare Nostrum din ultimii trei ani confirmă o realitate tristă-plajele de pe litoralul românesc ajung sufocate de deșeuri. Dacă în aprilie 2016 se strângeau în urma monitorizărilor 3.885 de deșeuri, în octombrie același an, adică după plecarea turiștilor, numărul acestora ajungea la aproape 28.000. Anul trecut, turiștii au lăsat în urmă peste 33.000 de deșeuri, cele mai multe din plastic de unică folosință.

Cea mai mare parte a plasticului este nedegradabil și poate ajunge și la sute de ani. În condiții experimentale plasticul așa-zis biodegradabil nu s-a degradat și ajuns în mediul acvatic acesta este ingerat de diversele viețuitoare afectând sănătatea mediului, dar și a omului”, a menționat un biolog marin.

În fiecare an, europenii generează 25 de milioane de tone de deșeuri din plastic, însă mai puțin de 30 % sunt colectate pentru a fi reciclate. În întreaga lume, plasticul reprezintă 85 % din deșeurile de pe plajă.

Sursa foto: mangalianews.ro

related posts

Leave a Comment