Home Actualitate Facturi compensate la energie electrică şi gaze

Facturi compensate la energie electrică şi gaze

by Florentina Lup
0 comment

În ședința de guvern de luni, 4 octombrie, a fost adoptată ordonanța de urgență privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și stabilirea schemei de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, respectiv 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

,,Este vorba de 5.200.000 de gospodării la energie electrică, deci vreo 13 milioane de români şi 2.200.000 de gospodării la gaze naturale, deci practic 3 milioane şi ceva de români, practic 65% din cei racordaţi la energie electrică şi, la fel, 65% din cei care sunt racordaţi la gaze naturale.

La energie electrică, vorbim de o compensare pentru consum mediu între 30 de kw şi 200 de kw/lună, deci între 150 şi 1000 de kilowaţi, pragul maxim, pe o perioadă de 5 luni.

La gaze naturale este vorba de compensarea unui procent de 25% din factură, pentru un consum minim de 100 de m3/an şi 1200 de m3/an. S-a luat în calcul consumul anual pentru că 80% din consumul de gaze este în principal în perioada de iarnă.“, a declarat ministrul Virgil Popescu.

Schema de compensare se aplică și în cazul condominiilor și/sau cvartalelor cu încălzire centralizată ce folosesc drept combustibil gazele naturale şi care au un singur punct de consum care deservește spaţiile locative din condominiu sau cvartal.

Prin excepție, în situația în care compensarea prevăzută de ordonanța de urgență este mai mare decât valoarea ajutorului acordat consumatorilor vulnerabili, clienții casnici beneficiază de sprijinul prevăzut calculat ca diferența dintre compensarea prevăzută de ordonanță și nivelul ajutorului acordat pentru același client casnic în calitate de comsumator vulnerabil.

related posts

Leave a Comment