Home Actualitate Evaluarea națională, cu mască!

Evaluarea națională, cu mască!

by Antonia Mocanu
0 comment

Elevii de clasa a VIII-a au susținut astăzi prima probă scrisă la Evaluarea Naţională, cea la Limba şi literatura română. La nivelul județului Constanța, s-au înscris peste 5900 de absolvenți care vor susține examenul în cele 121 de centre din întreg județul. Elevii au intrat în sală în grupuri de 10, câte unul la 5 minute și au purtat mască de acasă. Un asistent medical le-a luat temperatura, iar toți cei care au avut până la 37 cu 3 au fost primiți în sală.

Examenul a început astăzi cu proba scrisă la Limba și literatura română și continuă miercuri, 17 iunie, cu proba la Matematică. Pentru proba de limba maternă nu s-a înscris niciun candidat. Probele pentru examenele naționale au încep la ora 9:00 și s-au desfășurat în 121 de centre de examen din județ.

Elevii au intrat în săli în grupuri de 10, câte unul la 5 minute, purtând mască de acasă. Apoi se dezinfectează și primesc alta sterilă. Un asistent medical le-a luat temperatura, iar elevul se așază pe locul marcat din fața unui scaner. Acest model trimite informația într-un computer, care înregistrează valoarea pentru fiecare copil. Sunt primiți toți cei care au temperatura până la 37 cu 3 inclusiv.

Primele rezultate vor fi comunicate marți, 22 iunie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse în zilele de 22 și 23 iunie. Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 27 iunie. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele sunt monitorizate audio-video.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică.

Elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie – 4 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați/internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni. Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

related posts

Leave a Comment