Home Actualitate Ce soartă va avea pasarela din Mamaia?

Ce soartă va avea pasarela din Mamaia?

by Antonia Mocanu
0 comment

Suntem la un pas să mai pierdem încă un monument istoric: pasarela Regală din Mamaia, o bijuteria arhitecturală inaugurată de rege acum un secol, va fi acoperită cu nisip. Lărgirea plajelor și înnisiparea lor o va înghite fără milă, pentru că niciun minister n-a vrut s-o protejeze. Vechiul simbol al stațiunii Mamaia de care şi-au bătut joc toate autorităţile va rămâne doar o amintire.

Nu există constănţean sau turist care să nu fi surprins în vreo fotografie bijuteria arhitecturală şi nu puţini sunt cei care au sărit de pe planşee direct în mare. Povestea pasarelei din Mamaia începe în anii ’30, când guvernanţii de atunci au decis să transforme Constanţa într-o staţiune de importanţă naţională.

Pasarela din Mamaia, monument istoric, a fost abandonată de autorităţi imediat după Revoluţie. Simbolul staţiunii Mamaia s-a degradat an de an și a fost spartă cu picamerele, urmând să dispară pentru totdeauna. Recent, s-a pus iar în discuţie demolarea ei, dar, în urma presiunilor opiniei publice, autorităţile au decis să facă o expertiză să vadă dacă mai poate fi salvată. Inginerii au hotărât să o îngroape în nisip, ca s-o conserve pentru viitor când cineva o s-o restaureze

Paradoxal, faptul că ea va fi îngropată de nisip e cel mai bun lucru care i se poate întâmpla. Nisipul o conservă ca într-o cutie impermeabilă, ferită și de valuri și de vânt. Este doar o soluție de moment.

Acum, monumentul este al Ministerului Economiei și Turismului, și singura lui șansă să nu fie demolat este la Ministerul Culturii. Însă se pare că nici Ministerul nu a dat încă vreun semn că ar vrea să îl  salveze.

related posts

Leave a Comment