Home Actualitate A demarat “Sea Shield 21”

A demarat “Sea Shield 21”

by Romanov Alex
0 comment

Cele mai ample manevre militare navale NATO au demarat în Marea Neagra: simulările de război angrenează 2.400 de militari și nave de luptă din opt țări aliate. Scenariile de razboi se concentrează pe amenintări aeriene, submarine și de suprafață, într-un raion din estul Mării Negre, de aproximativ 80.000 de kilometri pătrați, de cinci ori suprafața Dobrogei.

Manevrele navale din Marea Neagra poarta numele de cod “Sea Shield” și angrenează 18 nave de suprafață, avioane militare ale României și ale partenerilor, lansatoare de rachete și specialisti din Apărarea Cibernetică. Este un război complex, care se duce cu toate armele, timp de o săptămână.

Apărarea de coastă va fi întărită cu trei baterii de rachete ale Forțelor Navale Române și o baterie de rachete a Forțelor Navale Poloneze. Toate cele patru vor acționa conjugat pentru respingerea forțelor inamice. Marina militară poloneză participă, pentru prima dată, la Exercițiul “Sea Shield” cu un sistem mobil de rachete sol-navă.

Marina Militară a luat în calcul cel mai pesimist scenariu, acela în care suntem atacați din Marea Negară pe apă și din aer. Au fost mobilizate nave de suprafață, avioane de luptă, vânători de submarine și specialiști în razboiul cibernetic.

În ultim moment, Marina Statelor Unite a trimis in Marea Neagră două dintre cele mai puternice nave de luptă. Crucișătorul Monterey și un distrugator de clasă mare vor face parte din flota NATO care a ieșit în această săptămână în larg. Ambele nave americane au la bord trei tipuri de rachete împotriva țintelor navale și aeriene.

Exerciţiul multinaţional Sea Shield este cel mai mare exerciţiu planificat, organizat şi condus de Forţele Navale Române. Cuprinde proceduri standard NATO de luptă pe toate mediile de acţiune, terestru, aerian şi maritim. Va fi așadar un an agitat pentru apele Mării Negre. Astfel de bastioane de război vor tot veni în Portul Constanța, de-a lungul întregului an. Scenariile de război și manevrele navale care au demarat la începutul acestei săptămâni în larg sunt doar începutul unei serii lungi de astfel de exerciții, în această parte a lumii.

sursa foto: Forțele Navale Române

related posts

Leave a Comment