Home Actualitate Angajarea asistată, noutate pentru România

Angajarea asistată, noutate pentru România

by Antonia Mocanu
0 comment

Persoanele cu handicap ar trebui școlite și integrate pe piața muncii, nu doar susținute financiar de către stat. Este motivația care stă la baza unui proces numit „angajare asistată” derulat de specialiști cu experiență pe piața muncii. Angajarea asistată este o noutate în Romania și e menită să-i ajute pe românii cu dizabilități să devină activi și să-și găseasca locul în societate.

În România sunt peste 850.000 de persoane cu dizabilităţi, conform ultimului recensământ, din 30 septembrie 2020, cei mai mulţi dintre ei, peste 200.000 – la nivel fizic. Vorbim de oameni cu idei şi planuri de viitor care merită o a doua şansă. Valentin are 25 de ani și a vrut să fie maseur însă n-a găsit de lucru în domeniu.

O fundație care îi ajută pe tinerii cu dizabilități l-a inclus într-un program de angajare asistată și i-a găsit un loc de muncă într-o pizzerie.

Pedepsiţi oricum de soartă, persoanele cu dizabilități se intergrează foarte greu în lume. Pentru oamenii cu astfel de probleme, găsirea unui loc de muncă este un calvar. Ionut Uzun, de exemplu a vrut să devină silvicultor însă programul de angajare asistată i-a oferit o surpriză.

Cu pași mici se pot face lucruri mari: specialiștii în angajare asistată spun că acest program crește șansele de angajare al celor are aleg să se izoleze de societate. Consilierii specializați construiesc un profil vocațional al persoanei cu handicap și apoi caută pe piața muncii cea mai potrivită slujbă.

Persoanele cu dizabilități își găsesc din ce în ce mai greu un loc de muncă. Este o problemă de percepție, mai ales din partea angajatorilor, însă dacă patronii știu ce caută, au șanse de 50%. Procesul de angajare asistată exact asta încearcă: să fluidizeze accesul lor pe piața locurilor de muncă.

În străinătate, astfel de exemple nu sunt deloc rare, iar iniţiatorii proiectului speră ca ideea lor să îi inspire şi pe alţii. Statisticile organizatiilor non-guvernamentale din România arată că în țara noastră doar patru persoane cu handicap din 100 își găsesc o slujbă. În România sunt peste 850.000 de persoane cu dizabilităţi, dintre care doar 34.000 au un loc de muncă,  potrivit Ministerului Muncii. Statul asigură anumite facilităţi fiscale firmelor care angajează astfel de persoane cu nevoi speciale.  

related posts

Leave a Comment