Home Actualitate Primele spitale au aplicat pentru finanțarea europeană a dotărilor împotriva COVID-19

Primele spitale au aplicat pentru finanțarea europeană a dotărilor împotriva COVID-19

by Florentina Lup
0 comment

Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar Arseni și Spitalul Municipiului Lupeni sunt primele spitale care au depus cereri pentru decontarea cheltuielilor echipamentelor medicale din fonduri europene, în urma apelului lansat saptămâna trecută de Ministerul Fondurilor Europene. Alte 23 de schițe de proiect se află în curs de finalizare în aplicația informatică MySMIS. Cele 350 milioane euro alocate de minister prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) acoperă și echipamentele achiziționate începând cu 1 februarie.

„Ne propunem ca în maximum o lună de acum să parcurgem etapa evaluării proiectelor depuse și spitalele să aibă deja semnate contractele de finanțare. Este important ca unitățile spitalicești să țină cont de condițiile de finanțare și dotările solicitate spre decontare să fie relevante în contextul actual cauzat de coronavirus”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Proiectele pot fi depuse în sistemul informatic MySMIS 2014 până la data de 30 septembrie 2020. În cadrul apelului vor fi finanțate mai multe tipuri de proiecte, astfel:

  • Proiecte de tip A, cu valoare maximă de 10 milioane euro, se adresează unităților publice sanitare și de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2, precum și celor din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională. Proiectele au în vedere finanțarea echipamentelor medicale necesare în tratamentul pacienților;
  • Proiecte de tip B, cu valoare maximă de 15 milioane euro, cu parteneri eligibili IGSU și Ministerul Apărării Naționale și sunt destinate spitalelor modulare și secțiilor de terapie intensivă mobilă;
  • Proiecte de tip C, a căror valoare maximă nu poate depăși 3 milioane euro, au drept solicitanți eligibili autoritățile publice locale, în parteneriat cu furnizorii publici de servicii de asistență socială din județ pentru categoriile vulnerabile. Proiectele sunt destinate protecției personalului implicat în lupta cu pandemia, suplimentar stimulentului financiar de 2.500 lei acordat tot din fonduri europene personalului medical și auxiliar.

related posts

Leave a Comment