Home Actualitate Navigatorii stau pe o bombă cu ceas

Navigatorii stau pe o bombă cu ceas

by Crina Matei
0 comment

Situație disperată pentru 1.500 de români aflați pe nave în porturile lumii. Oamenii par să fi ajuns la capătul răbdării. Trebuiau să fie acasă de două luni, însă lumea s-a închis din cauza COVID-19. Alte câteva mii de navigatori care lucrează auxiliar pe navele de pasageri sunt închiși la bord, fără posibilitatea de a coborî pe cheu, să plece acasă. Expertii în navigație avertizează că echipajele sunt la un pas de răzmeriță și au devenit bombe cu ceas.

Ultimele două luni s-au transformat în cel mai negru coşmar pentru mii de români prinşi de coronavirus pe navele din lumea întreagă. Vapoarele s-au transformat în centre de carantină, iar viaţa marinarilor români a devenit un chin.

Cei mai mulţi români care lucrează pe navele de pasageri sunt pe cele două ţărmuri americane: coasta pacifică şi coasta atlantică. După 3 săptămâni de stat pe navele trase pe dreapta, companiile mondiale de navigaţie au început să-i adune pe europeni şi să-i transporte cu un singur vas către Olanda. În acest moment o navă pasager se-ndreaptă către Rotterdam, plină cu marinari care trebuiau să fie demult acasă.

La Constanţa, Sindicatul Navigatorilor ţine legătura cu navele comerciale aflate în porturile cele mai îndepărtate, cu şansele cele mai mici de a-şi trimite marinarii români acasă. Pe o altă navă sunt marinari romani, aflaţi în portul est-african Djibouti.

Deşi au fost recunoscuţi ca lucrători-cheie la nivel internaţional, guvernele lumii nu creează coridoare verzi pentru schimburile de echipaj la navele maritime. Nu sunt lăsaţi să coboare pe cheu şi nici medicii nu urcă pe nave.

Numai în Europa, 130 de pasagere mari sunt trase pe dreapta în diferite porturi. Iar şansele ca turismul de croazieră să dea de muncă românilor navigatori sunt nule în următoarele luni.

Sursa foto: navigatiamea.com

related posts

Leave a Comment