Home Actualitate Încă o fațadă reabilitată în centrul istoric al Braşovului

Încă o fațadă reabilitată în centrul istoric al Braşovului

by Florentina Lup
0 comment

Clădirea din Piața Enescu nr. 6, una dintre cele patru care fac parte din programul pilot al municipalității pentru reabilitarea clădirilor din zona veche a oraşului, a fost finalizată recent. Casa în care s-a născut poetul Ștefan Baciu și-a recăpătat farmecul de altădată.

„Imobilul a fost reabilitat în cadrul programului privind creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor din zona veche a municipiului Brașov, un program cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov cu până la 50% din valoarea totală a proiectului. Concret, proprietarul sau proprietarii clădirilor din centrul istoric pot reabilita acoperișul, fațada, tâmplăriile sau alte elemente exterioare ale clădirii, pe baza unui proiect autorizat, și cu un deviz stabilit, iar primăria suportă până la 50% din cheltuiala acestor lucrări. (…). Noi avem un inventar în toată zona, sunt câteva sute de clădiri inventariate, iar dacă proprietarii nu vor dori să ia măsuri pentru a le întreține, chiar și în condițiile în care noi le dăm până la jumătate din bani pentru acest lucru, vor intra în programul de supraimpozitare cu până la 500%.”, a declarat primarul George Scripcaru.

Clădirea de la adresa Piața Enescu nr. 6 este monument istoric și a fost ridicată la sfârșitul secolului XIX ca o locuință de negustor, cu spații comerciale la parter și spații de locuit la etaj. Este casa în care s-a născut poetul brașovean Ștefan Baciu, în 1918, după cum atestă o plachetă comemorativă aflată pe fațada de acces către Piața Enescu. Fațada prezintă elemente neorenascentiste și poartă amprenta stilistică a arhitecturii de influență austriacă.

related posts

Leave a Comment