Home Editorii noștri îți recomandă Fractura de șold trebuie urmată de recuperare medicală după intervenția chirurgicală

Fractura de șold trebuie urmată de recuperare medicală după intervenția chirurgicală

by Crina Matei
0 comment
  • La Spitalul Sfântul Sava, recuperarea se face cu internare, exercițiile fiind realizate 7 zile din 7

Riscul de fracturi crește odată cu înaintarea în vârstă a pacienților, una dintre cauze fiind pierderea elasticității oaselor, de multe ori și din cauza osteoporozei.  Acest tip de fracturi poate genera pierderea independenței pacientului și, implicit, nevoia de a fi permanent asistat.

În cazul unei fracturi de șold, se întrerupe aportul vascular, iar consolidarea are șanse rezervate. Fracturile deplasate au nevoie de intervenție chirurgicală de urgență, în maximum 24 – 48 de ore, iar metodele operatorii pot fi variate – de la fixare cu șuruburi până la protezare totală sau parțială. Riscurile asociate acestei intervenții sunt multiple și grave, precum infecții, eroziune acetabulară, dislocarea protezei.

Vârstnicii cu fractură de șold (col femural) cu deplasare au și după operație dureri mari la nivelul șoldului, din cauza cărora  nu se mai pot ridica, nu mai pot coborî din pat, nu mai pot merge. Toate acestea pot determina complicații – escare, infecții pulmonare, infecții urinare, tromboze venoase etc., care pot duce chiar și la decesul pacientului. Conform studiilor, un pacient vârstnic și care are comorbidități, precum boli de inimă, de rinichi, de ficat, boli pulmonare, diabet prezintă mari riscuri să se piardă în următoarele zile după fractura de șold, săptămâni sau luni. Fractura de col femural are un risc de mortalitate de până la 60% dacă nu se intervine chirurgical.

De aceea, este deosebit de important ca asistența de specialitate în cazul vârstnicilor să fie corelată, iar îngrijirea să fie dintre cele mai bune, astfel încât revenirea pacientului la activitățile cotidiene dinainte de accident să fie cât mai rapidă și sigură.

După externarea post-operatorie, de frica durerii la fiecare mișcare, pacienții au tendința de a evita să meargă, ceea ce reprezintă o mare greșeală, întrucât poate duce la eșecul operației. Cu cât vârstnicii operați încep să se miște mai repede, cu atât șansele lor de recăpătare a mobilității sunt mai mari. Este însă nevoie de specialiști,  recuperarea la domiciliu fiind aproape în totalitate ineficientă în acest stadiu al bolii. Pacientul trebuie să înceapă cât mai rapid exercițiile asistate de kinetoterapeut și fizioterapeut.  Spitalul Sfântul Sava are 30 de specialiști pentru 118 paturi autorizate, ceea ce înseamnă că grija și timpul dedicate recuperării fiecărui pacient internat sunt generoase.

                De asemenea, contează și mediul în care are loc recuperarea, de aceea Spitalul Sfântul Sava a investit mult în crearea unui spațiu care să semene cât mai puțin cu un spital, ci mai degrabă cu un mediu familial, cald, primitor, care să sprijine pacienții să aibă un psihic optimist, cu încredere că recuperarea sa va fi posibilă.

                Spitalul Sfântul Sava are saloane cu 2 sau 3 paturi, condițiile de cazare fiind excelente, de hotel de 4*. Fiecare salon are baie proprie, adaptate nevoilor pacienților cu deficiențe majore locomotorii. Centrul deține peste 100 de echipamente medicale de ultimă generație, o ambulanță tip C, cu echipamente de resuscitare și terapie intensivă, iar în curând va avea și o secție ATI cu 18 paturi.

Spitalul Sfântul Sava funcționează de numai trei ani, a fost ridicat de la zero și nu a înregistrat niciun caz de Covid. Funcționează cu o echipă medicală formată din 8 medici specialiști, 30 de kinetoterapeuți și fizioterapeuți, 30 de asistenți medicali și 48 de infirmiere.

La Spitalul Sfântul Sava, regula de la care nu se abate niciunul dintre angajați este de a îngriji pacienții ca pe membrii propriei familii.

Este un loc minunat. Simți la fiecare ședință că evoluezi, că îți este mai bine, chiar dacă trebuie să faci efort pentru a te recupera. Eu am 82 de ani. Încerc să fac ceea ce mi se spune și constat că lucrurile merg bine”

Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:

0724.021.090 | 0724.338.881

contact@spitalulsfantulsava.ro

embed: https://www.youtube.com/watch?v=l1-bRWcf6u0&t=6s

related posts

Leave a Comment