Home Actualitate 12 delfini eșuați în luna aprilie

12 delfini eșuați în luna aprilie

by Crina Matei
0 comment

Primăvară cu cifre îngrijorătoare pentru delfinii din Marea Neagră! În luna aprilie, reprezentanții ONG Mare Nostrum s-au deplasat la 12 cazuri de eșuări, 11 dintre acestea fiind în perioada 17-28 aprilie. Exemplarele eșuate sunt marsuini și afalini, cei mai mulți aflați în stare avansată de descompunere.

În urma sesizărilor primite de la constănțeni, la numărul de urgență delfini- 0763255731, reprezentanții ONG Mare Nostrum s-au deplasat la 12 cazuri de delfini eșuați, pe toată întinderea litoralului românesc. Intervențiile rapide au avut loc la Năvodari, Eforie Sud și Mamaia Nord, cele mai multe sesizări fiind înregistrate în zona Năvodari. Speciile se aflau în stare avansată de descompunere, neputând fi stabilită o cauză exactă a morții.

În ceea ce privește exemplarele de marsuini, acestea nu au depășit 1 metru lungime, fiind juvenili. Trei dintre aceste exemplare au fost preluate pentru examinare. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate pe data de 28.04.2020, când reprezentanții ONG Mare Nostrum s-au deplasat la 4 cazuri: 3 marsuini eșuați pe plajele din Năvodari. Din cei 3, 2 erau la capătul plajei din Năvodari, la o distanță de aproximativ 100 m unul de altul. În ceea ce privește unul dintre cazuri, acestuia îi lipsea înotătoarea codală și pectorală, așa că specialiștii presupun că a fost prins în plasele pescărești, chiar dacă nu prezenta alte urme vizibile. Au mai fost înregistrate 2 cazuri de marsuini eșuați, unul în Corbu și alt caz în Mamaia Nord.

Specialiștii sunt îngrijorați întrucât, din statisticile anilor trecuți, numărul mare de eșuări din primăvară, duce la un număr mare de delfini eșuați pe toată perioada anului.

Specialiștii iau în calcul pentru determinarea cauzelor care au indus mortalitatea delfinilor și marsuinilor ajunși la mal în ultima perioadă atât activitatea de pescuit derulată în mod legal înainte de perioada de prohibiție – instaurată de la 15 aprilie, pe cea ilegală din timpul perioadei de prohibiție, dar și cauze naturale. Ancheta este încă în desfășurare.

related posts

Leave a Comment