Home Economic Continuă incertitudinea pe litoral

Continuă incertitudinea pe litoral

by Crina Matei
0 comment

Pe litoral salvamarii nu vor mai face respirație gură-la-gură, turiștii vor fi închiși în stațiuni ca pe o navă de croazieră, iar la intrarea în localități vor fi medici care vor lua temperatura tuturor. Urmează o vară chinuitoare pentru toată lumea, la malul mării, și pentru gazde și pentru turiști: asta a reieșit din întâlnirea investitorilor pe litoral cu autoritățile locale.

La mare, autoritățile locale le-au cerut hotelierilor să spună cum văd ei protecția turiștilor în marea înghesuială care se petrece an de an. E un climat de nesiguranță peste tot pentru că nimeni n-a primit nicio îndrumare de la autorități. În schimb, domnește panica.

Nicolae Bucovală – președintele Patronatului din Mamaia: „se-aude că administratorul unui hotel, dacă cineva se-mbolnăveşte, se-nchide hotelul pe timpul verii, se carantinează toţi turiştii s.a.m.d. Sunt aberaţii, iar noi nu suntem dispuşi să-nfundăm puşcăriile ţării !”

În fiecare vară, an de an, peste un milion de oameni umplu hotelurile, terasele și plajele, la refuz. Luna august cel puțin este vârf de sezon cu zeci de oameni pe metru pătrat. Distanțarea socială va fi imposibil de aplicat.

Corina Martin – președintele Asociațiilor de Promovare Turistică : „Dacă în momentul în care apare un caz într-un hotel şi se produce de aici, în lanţ, o îmbolnăvire a mai multor zeci de persoane care au interacţionat cu acel turist. Şi dacă de aici încolo producem îmbolnăviri în lanţ, nu ştim cine răspunde. Sunt prevederi în Ordonanţele Militare care atrag chiar răspundere penală”

Nicolae Bucovală – președintele Patronatului din Mamaia : „Degeaba încercuim noi şi facem fel de fel de distanţieri pe plajă, degeaba protejăm dacă nu există Poliţia Plajei la ora asta, dacă n-o vor înfiinţa din nou, dacă cei care vând piatra ponce şi porumb pe plajă şi mai ştiu eu ce, se plimbă pe zona umedă fără niciun fel de restricţii şi nu-i testează nimeni”

Singura soluție pe care o întrevăd autoritățile, este să închidă stațiunile estivale, așa cum au fost închise orașele în perioada de izolare. Când vom veni la mare, vom trece printr-un filtru ca la aeroport sau ca într-un spital. La intrarea în fiecare stațiune vor fi jandarmi  și politiști plus medici, care vor testa orice turist.

George Niculescu – prefect jud Cta : „Cu teste rapide, sunt mai multe variante în discuţie.  Vorbim de principiu asemănător vaselor de croazieră, unde toată lumea odată intrată, vasul de croazieră a fost testat, nu mai pleacă, nu mai coboară de pe vasul de croazieră decât după terminarea sejurului… în principiu, teoretic, nu ar avea de unde să ia virusul”

Autoritățile sanitare nu știu nici care este riscul de contaminare în apa de mare. Nu sunt ghiduri de liberă practică elaborate de Guvern, nu sunt metode și recomandări – nu e nimic.  

Gabriel Bălan – șeful salvamarilor de pe litoral : „Primul ajutor: fără intervenţie cu gură-la-gură. Avem echipamente speciale de oxygen. Baloane de resuscitare se cheamă. Va fi un an atipic”

În condițiile în care sezonul estival e compromis pe jumătate, autorităților li se cere să renunțe sau să micșoreze taxele locale ca să atragă în acest fel turiștii cât mai mult, pe litoral.

related posts

Leave a Comment