Home Cultură Moșaq sau Sărbători cu mărgele

Moșaq sau Sărbători cu mărgele

by Crina Matei
0 comment

Bijuteriile aduc un farmec aparte aceluia care le poartă, iar imaginea contemporană a unei ținute feminine fie urbane, fie rurale, este de multe ori pusă în valoare de bijuterii de tot felul dar în special de cele inspirate din cultura tradițională, etnică.

Pe 14 decembrie 2020 a debutat expoziția on line de bijuterii hand made „Moșaq sau Sărbători cu mărgele„ realizate de artistul dobrogean Epșen Memet care poate fi vizionată în Galeria de Artă Virgil Coman https://www.facebook.com/Galeria-de-Arta-Virgil-Coman-1889146844434561 sau pe paginile https://www.facebook.com/MO%C8%98AQ-106542537510234 și https://www.facebook.com/experientedobrogene 

Laura Stroe, președinte Asociația Culturală Wild Art spune că : „Așa cum îmi place să povestesc mereu, pe Epșen Memet am descoperit-o într-o lume misterioasă și bogată în simboluri a tătarilor dobrogeni, un artist desăvârșit pentru care bijuteria sau moșaq în limba tătară reprezintă mai mult decat o manifestare artistică, fiind o alegere personală a existenței al cărui scop este chiar manifestarea personalității sale”.

Epșen Memet spune despre ea că de  mică i-au placut mărgelele. „Tin minte că abia așteptam să merg la sora tatălui meu, o doamnă extrem de elegantă, pentru că mă lăsa să mă joc, defapt să mă împopoțonez cu mărgelele ei. Iar cutia in care erau păstrate  bijuteriile era de vis, o bijuterie și ea. Provin dintr-o familie în care toate femeile se pricepeau la lucru manual. Bunica, țin minte că lucra o dantelărie extrem de fină, numită în limba tătară oya, cu acul, pe marginea baticului zis șember. Una dintre mătuși lucra celebrele macrame-uri, alta se pricepea la croitorie, iar cea mai mică tricota. Mama mea a cusut si ea, în tinerețe, peretare. Crescând langă aceste femei, era imposibil sa nu mă molipsesc și eu, iar MOȘAQ s-a nascut din dragoste pentru frumos si traditii, din  pasiune pentru bijuterie, pentru margele”.

Prima bijuterie de inspirație tătară realizată de Epșen Memet a fost mâska/ muska, având rol de protectie. Dacă, în mod tradițional, aceasta este simplă și se poartă aproape de zona inimii, artista dobrogeană a ales să o scoată la lumină și să o decoreze cu broderie, mărgele și nelipsitul kozmoșaq ( ochiul de deochi).

Dar Epșen Memet nu realizează numai bijuterii de inspirație tătară și în urma unei cercetări minuțioase asupra tradițiilor etnicilor dobrogeni, ea a creat bijuterii cu simbolistică turcă, frumoasele firkete, o exprimare stilizată,pe de o parte  a șemberului si a maramei turcești, pe dealtă parte a tulpanului dobrogean.

A experimentat și tehnica gherdanelor de inspirație ucraineană în diverse combinații de culori și nu lipsesc  bijuteriile moderne din diverse materiale, aur, argint, lemn, piele, cristale, perluțe și nisip.

related posts

Leave a Comment