Home Cultură Mineralele României, la Constanța

Mineralele României, la Constanța

by Antonia Mocanu
0 comment

Cuarţ fumuriu, calcite, ametist, calcedonie albastră, granat și multe alte minerale rare și spectaculoase pot fi admirate la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, până în luna octombrie. Expoziția itinerantă națională „Minerale și asociații minerale din România” cuprinde 122 de eşantioane mineralogice alese pe criterii ştiinţifice. 

Acestea sunt doar câteva dintre cele 38 de mineralele din țara noastră, descoperite și descrise pentru prima  oară pe plan mondial și recunoscute ca atare de Asociația Internațională de Mineralogie. Expoziția cuprinde minerale rare și spectaculoase precum cuarţ fumuriu, calcite, ametist, calcedonie albastră, granat și multe altele.

Expoziţia este constituită din nouă vitrine, în care sunt expuse 122 de eşantioane mineralogice alese pe criterii ştiinţifice, descrise pentru prima oară în România şi caracteristice spaţiului naţional şi muzeografice, eşantioane cât se poate de estetice, care să încânte vizitatorul. Și întradevăr, vizitatorii sunt fascinați de mineralele neșlefuite și abia așteptau o astfel de expoziție la malul mării.

Expoziţia în premieră prezintă minerale aflate în patrimoniul muzeului județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, dar şi împrumutate de la universităţile din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi, precum şi Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti. Expoziția poate fi admirată până pe 12 octombrie, în cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

related posts

Leave a Comment