Home Administrație publică De ziua Greciei, clădirea Primăriei Constanța a fost luminată în culorile drapelului elen. La mulți ani, Grecia! Χρονια πολλα, Ελλαδα!

De ziua Greciei, clădirea Primăriei Constanța a fost luminată în culorile drapelului elen. La mulți ani, Grecia! Χρονια πολλα, Ελλαδα!

by PĂUN IONELIA
0 comment

De ziua internațională a Greciei, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a transmis un mesaj pe pagina sa de socializare și totodată a anunțat că, clădirea Primăriei va fi luminată în culorile drapelului elen. Iată mai jos mesajul edilului Constanței.

„Așa cum Grecia reprezintă mitul fondator al omenirii, așa orașul nostru își are rădăcinile adânc înfipte în cultura și tradiția elenă. În primul rând, Constanța a apărut ca urmare a colonizării grecești a bazinului Mării Negre în secolele VII-V î.Hr., sub numele Tomis (cel mai probabil, acest nume vine din cuvântul grecesc τομή – tomí -, care înseamnă despicătură). Apoi, Grecia și-a lăsat definitiv amprenta culturală asupra Constanței prin ridicarea primei școli, a primei biserici ortodoxe, a primului cinematograf și a primelor teatre. Miile de familii elene care au trăit la Constanța de-a lungul timpului ne-au lăsat moștenire nume de referință pentru societatea noastră, precum Demostene Tranulis (care ne-a îmbogățit, printre altele, cu teatrele Elpis și Fantasio), frații Embiricos (navigatorii care ne-au dăruit Palatul Navigației) sau negustorul Gheorghe Hrisicos (căruia îi datorăm superba clădire Hrisicos). Comunitatea elenă reprezintă o piesă esențială din fundamentul pe care ne-am clădit și ne-am dezvoltat orașul și societatea, iar pentru acest lucru nu avem destule cuvinte să îi mulțumim.

Astfel, în semn de recunoștință pentru începuturile Constanței și din respect pentru grecii care și-au lăsat amprenta asupra înfloririi orașului la final de secol XIX și în perioada interbelică, ne exprimăm astăzi, de Ziua Națională a Greciei, un gest simbolic de a lumina clădirea primăriei în culorile drapelului elen. La mulți ani tuturor grecilor din Constanța și de pretutindeni!” a transmis primarul Constanței, Vergil Chițac, pe pagina sa de socializare.

related posts

Leave a Comment