Home Actualitate Ziua internațională a planetariilor

Ziua internațională a planetariilor

by Antonia Mocanu
0 comment

Planetariul din Constanța se bucură de 52 de ani de vechime la malul mării, fiind dechis în anul 1969, an semnificativ pentru istoria spațială a Pământului, fiind cel în care omul a pășit pentru prima dată pe Lună. Am fost și noi în vizită la Planetariul din cadrul Complexului Muzel de Științe ale Naturii deoarece în 24 martie a fost marcată Ziua Internațională a Planetariilor.

Sărbătoarea a pornit din Italia, exemplul acestei țări fiind urmat repede de altele, din comunitatea europeană și nu numai. În prezent, Ziua Planetariilor este celebrată pe tot globul, iar  Constanța se mândrește cu un Planetariu deschis pe tot parcursul anului, atât pentru turiști, cât și pentru constănțeni.

Ca o fereastră deschisă permanent spre cer, Planetariul din Constanţa este ca un far la malul Marii Negre. Demonstraţia de planetariu este o proiecţie pe o boltă artificială a unui cer înstelat.

În cupola Planetariului au loc demonstrații cu proiectorul şi pot fi văzute stele,  planete, Luna, constelaţii, comete, meteori, sateliţii, dar și sistemul Solar și mişcarea de revoluţie a planetelor. De asemenea, mai pot fi vizualizate și formarea anotimpurilor, a echinocţiilor şi solstiţiilor, dar și eclipse de Soare şi de Lună.

related posts

Leave a Comment