Home Actualitate Undă verde pentru instituțiile de cultură

Undă verde pentru instituțiile de cultură

by Antonia Mocanu
0 comment

De la 1 septembrie s-au redeschis sălile de teatru,cinematografele și toate instituțiile de spectacol . Comitetul Național pentru Situații de Urgență a emis și o hotărâre în acest sens. Ce nu se știe însă este care vor fi normele metodologice după care vor trebui să se ghideze managerii instituțiilor de cultură. Acestea urmează să fie stabilite printr-un ordin comun al Ministerului Sănătății și cel al Culturii.

Reluarea activității în interior este de multă vreme așteptată de artiști, fie că vorbim de cei proveniți din teatre independente care se susțin singure financiar,  fie de cei din teatrele de stat.  Până acum la Constanța cele mai multe dintre reprezentațiile Teatrului de Stat au fost susținute în aer liber, în Parcul Arheologic din centrul orașului.

Tot ce se știe în acest moment este că accesul va fi limitat în funcție de numărul de cazuri de infectări cu coronavirus din fiecare oraș și cu respectarea tututor măsurilor de siguranță.  La Constanța sunt însă spații în care dacă s-ar respecta condițiile privind distanțarea fizică atunci, acestea nu vor fi ocupate nici pe jumătate.

Există mai multe variante pe care Ministerul Culturii le are în vedere însă acest moment. Prima  prevede reluarea activității la o capacitate de sută la sută acolo unde nu sunt îmbolnăviri sau este un singur caz la 100.000 de locuitori. În al doilea s-a vorbit despre redeschiderea sălilor la 66 la sută din numărul total de locuri, dacă nu sunt multe îmbolnăviri în zonă. În ultimul caz, cel mai pesimist, sălile rămân închise în localitățile în care sunt focare de infecție.

În România există în acest moment  403  săli de cinema și 178 de săli de spectacol .

related posts

Leave a Comment