Home Actualitate Temperaturi caniculare, ce și cum mâncăm?

Temperaturi caniculare, ce și cum mâncăm?

by Antonia Mocanu
0 comment

Încet, dar sigur litoralul începe să funcționeze la cote maxime. Zeci de mii de turiști își petrec zilele acestea vacanța în stațiunile de pe litoral.  Temperaturile au depășit deja 30 de grade la soare. Ca să profite cât mai mult de ele unii turiști preferă să mănânce pe plajă și nici nu mai țin prea mult cont de ce consumă. Medicii le atrag atenția să nu stea prea mult la soare și să aibă grijă la alimentație. Mâncarea se strică repede pe caldură. Iar alcoolul, cocktailurile, dar și sosurile sau prăjelile ar trebui evitate când afară sunt 30 de grade.

Litoralul s-a încins sub soarele arzator, iar nisipul frige și el. După prânz, căldura devine sufocantă, iar temperaturile sunt insuportabile. Și cu toate astea, puțini sunt turiștii care pleacă de pe plaja, chiar și atunci când li se face foame. Din cauza căldurii, și aportul caloric trebuie să fie mai redus și format în principal din legume și fructe. Este important să consumăm legume și fructe proaspete. Din când în când, iaurturi, sana, mai ușoare, din cele semidegresate. Carne de pui sau de pește, dar nu în exces. Din păcate puțini sunt cei care respectă aceste sfaturi. Cei mai mulți preferă să își cumpere ceva de la fast food-urile din zonă și să vină cu mâncarea pe plajă, în soare. Ceea ce este total contraindicat de către medici și nutriționiști. Pe astfel de călduri, sosurile sunt de evitat. La fel sandwich-urile ținute în soare.

Porumbul fiert sau copt, gogoșile sau hamsia prăjită trebuie evitate pe cât posibil. Practic orice produs vândut de către comercianții ambulanți direct pe plajă, preparat și ținut în condiții improprii.

Nici când vine vorba de lichide turiștii nu țin cont de sfaturile specialiștilor. Cred că orice este rece îi scapă de disconfortul creat de caniculă. Total greșit, spun nutritioniștii. Hidratarea este foarte importantă atunci când este caniculă, iar apa plată sau minerală ori compotul consumate la temperatura camerei sunt  de departe cea mai sănătoasă alegere. Cafeaua, alcoolul de orice fel sunt excluse. Nici sucurile acidulate nu sunt bune pe caniculă, iar de bere nici vorbă.

Iar pe lângă o alimentație sănătoasă, importantă este și o hidratare corespunzătoare, dacă vreți ca vacanța să nu se închie cu o toxinfecție alimentară, pe un pat de spital.

Atenție mare și când mergeți la plajă. Cel mai bine este dimineața și seara, iar orele prânzului să fie pe cât posibil evitate.  

related posts

Leave a Comment