Home Actualitate Risc de poluare

Risc de poluare

by Antonia Mocanu
0 comment

Poluare masivă în portul Constanța. Două nave sub pavilion străin acostate  în portul Constanța au poluat masiv Marea Neagră în timpul operațiunii de transfer combustibil petrolier. Un furtun defect a scurs în apele Mării Negre câteva tone de păcură, iar pelicula de petrol s-a întins imediat pe 6.000 de metri pătrați. Operațiunile de depoluare sunt și la această oră în curs de derulare.

Nava rusească „Bellona” specializată în aprovizionarea vapoarelor cu combustibili și-a întins furtunele către Tethys, aflată lângă ea. A început să pompeze păcură în timpul nopții, și nimeni n-a observat că petrolul se scurgea printr-un defect al instalației de pompare, în mare. Dimineață, imaginea era de coșmar.

Orice navă care se aprovizionează cu combustibil este înconjurată cu un baraj plutitor menit să rețină pe loc orice scurgere accidentală de hidrocarburi. Barajul celor două nave era defect, iar petrolul a scăpat în tot portul. Echipele de intervenție au spălat cheiurile de beton toată noaptea. Dimineață a fost estimată și paguba, și imediat a venit și amenda de la Căpitanie. Societatea în dana căreia s-a produs poluarea a instalat un baraj antipoluant, iar Administrația Portului Constanța a trimis o navă specializată ca să adune pata de petrol. Operațiunile sunt în derulare, iar situația este monitorizată permanent de către Apele Române.

related posts

Leave a Comment