Home Actualitate Purtarea măștii, dificilă

Purtarea măștii, dificilă

by Antonia Mocanu
0 comment

Doar câteva ore ne mai despart de expirarea stării de urgență decretată în 16 martie și intrarea în starea de alertă, o perioadă în care oamenii își vor relua treptat activitățile, iar orașele vor prinde din nou viață, însă relaxarea restricțiilor vine și cu obligații precum purtarea măștii de protecție.

 „Eu port mască de protecție să te protejez pe tine, tu o porți să mă protejezi pe mine”. După această deviză ar trebui să ne ghidăm din 15 mai, atunci când se instituie starea de alertă care vine atât cu relaxarea anumitor restricții, dar și cu obligații precum purtarea măștii de protecție.

Totuși, odată cu apropiarea tot mai stringentă a sezonului cald, cu temperaturi ridicate, o bună parte a constănțenilor aleg să nu se protejeze pe ei și pe cei din jurul lor. Astfel măștile de protecție nu sunt purtate în mod corespunzător, multe persoane neînțelegând cum anume trebuie aceasta așezată. În acest sens, în locurile aglomerate, precum piețe, supermarketuri și nu numai masca este pusă sub bărbie, neacoperind gura sau nasul și astfel neprotejând absolut deloc.

Statisticile ultimelor luni spun faptul că purtarea unei măști medicale este una dintre măsurile de prevenție menite să limiteze transmiterea unor infecții respiratorii, printre care și infecția cu noul coronavirus.

Despre modalitatea în care se poartă masca aflăm următoarele: aceasta se poartă întotdeauna cu partea colorată în exterior, implicit, cu partea albă în interior, de asemenea este foarte important ca nasul, bărbia și gura să fie perfect acoperite, motiv pentru care în momentul în care aceasta este pusă pe față trebuie apăsată ferm astfel încât părțile laterale ale măștii să fie lipite de obraji. În acest mod se limitează într-o proporție foarte mare traficul aerului pe sub mască. Totodată de la specialiști mai aflăm faptul că masca medicală constituie un filtru eficient împotriva virusurilor.

Există o paletă variată de măști precum cele chirugicale, cele cu filtru, cele fără filtru, măști artizanale, măști de unică folosință și măști textile, însă chiar și așa, multe persoane aleg să nu se proteje și să o folosească în mod incorect.

Conform experiților, părerile sunt împărțite în ceea ce privește igienizarea măștilor de protecție. Dacă pe de-o parte anumiți specialiști spun că există mai multe tipuri de sterilizare a unei măști precum expunerea la căldură crescută, ultravioletele, sau pur și simplu la soare timp de 30 de minute, igienizarea măștii prin fierbere timp de 5 minute sau călcarea folosind vapori de apă și aer cald la 70 de grade, pentru o perioadă de 20 de minute, cât și igienizarea măștii  de tip textil  prin procedura de spălare cu detergent obișnuit sau săpun antibacterian, care ar trebui să omoare virusul, alți experți în domeniu ne sfătuiesc să folosim masca o singură dată și după aceea să o aruncăm.

Cert este un singur lucru, odată cu data de 15 mai atunci când se va institui starea de alertă, purtarea măștii de protecție devine obligatorie, tocmai de aceea, românii, dar și constănțenii ar trebui să respecte normele în vigoare și să poarte masca în mod corect pentru a se proteja pe ei înșiși, dar și pe cei din jur.

related posts

Leave a Comment