Home Actualitate Propunere pentru administrarea lacului Tăbăcărie

Propunere pentru administrarea lacului Tăbăcărie

by Antonia Mocanu
0 comment

Preluarea în administrarea Primăriei Municipiului Constanța a Lacului Tăbăcărie este propunerea pe care reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) au înaintat-o zilele acestea în cadrul unei întâlniri dintre ABADL și primarul municipiului Constanța, unde a fost, printre altele, ridicată o problemă majoră respectiv cea legată de igienizarea, modernizarea și administrarea Lacului Tăbăcărie.

 În cadrul acestei întruniri de informare privind istoricul și statutul Lacului Tăbăcărie, conducerea Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral a propus Primăriei Constanța preluarea în administrare a lacului, fiindu-i prezentată și modalitatea în care se poate face, din punct de vedere administrativ. Reabilitarea și gospodărirea acestui lac de mici dimensiuni, urbanizat, puternic antropizat de construcțiile edificate în zonele riverane, se poate face de către cei care dețin lucrările de amenajare și de apărare a malurilor lacului, precum și terenurile aferente zonei de protecție a malurilor, fiind vorba despre cei 5 metri lățime de la linia apei deținuți de Primăria Municipiului Constanța.

“Pentru igienizarea, decolmatarea și modernizarea acestuia și încadrarea armonioasă peisagistică a acestuia în contextul dezvoltării urbanistice zonale care se manifestă cu rapiditate este nevoie de trecerea din administrarea Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultuă (ANPA) în cea a administrației locale. Exemple de succes în acest sens sunt lacul Ciuperca care este administrat de Primăria Tulcea și salba de lacuri Băneasa – Herăstrău –Floreasca – Colentina – Tei, administrate de Primăria București. De asemenea, asigurăm administrația locală de sprijinul nostru profesional total în ceea ce privește gestionarea rațională din punctul de vedere al gospodăririi  apelor a lacului Tăbăcărie și sprijin profesional în ceea ce privește accesarea fondurilor europene specifice pentru reabilitarea și dezvoltarea durabilă a lacului Tăbăcărie”, a declarat directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, Bogdan Bola.

Lacul Tăbăcărie este un lac natural care este situat în Bazinul Hidrografic Litoral, fiind o fosta lagună după geneză cuvetei și având o suprafață a cuvetei de  aproximativ 99 ha, relativ izolat de sursele naturale, lacul Tăbăcărie este dependent de aportul de apă din lacul Siutghiol. Acest aport de apă se realizează prin intermediul stăvilarului Siutghiol și a canalului de legătură Siutghiol – Tăbăcărie. Surplusul de apă este deversat din lacul Tăbăcărie în mare printr-un stăvilar situat în punctul “Pescărie”.

Amintim faptul că din anii 1990 și până în vara acestui an de igienizarea și administrarea Lacului Tăbăcărie s-a ocupat  Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral.

Sursa foto: https://adevarul.ro

related posts

Leave a Comment