Home Actualitate Producătorii de medicamente avertizează: ,,România trebuie să-şi facă urgent rezervă de medicamente!”

Producătorii de medicamente avertizează: ,,România trebuie să-şi facă urgent rezervă de medicamente!”

by Florentina Lup
0 comment

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) atrage atenţia că România trebuie să-şi facă urgent stocuri de rezervă de medicamente, pentru a trece cu bine peste sezonul rece în care va apărea şi noul val de infecţii cu SARS-CoV-2.

,,În lipsa acestor stocuri ne vom afla din nou în situaţia din primăvară, când lipseau medicamente banale din spitale şi farmacii.”, susţin reprezentanţii PRIMER.

Avertismentul vine în contextul în care ţările europene încep deja să îşi facă stocuri substanţiale de medicamente utilizate în răceală şi gripă, de produse injectabile de urgenţă utilizate în secţiile de terapie intensivă, precum şi de antivirale ce au dat rezultate în tratamentul COVID-19.

,,Încă din lunile iulie şi august producătorii de medicamente din România au primit comenzi de la export de până la 10 ori mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, semn că ţările destinatare îşi fac stocuri strategice pentru a trece peste pericolele din toamna şi iarna aceasta.”, a declarat dr. Dragoş Damian, director executiv PRIMER.

Până în acest moment, producătorii de medicamente din ţară nu au primit comenzi de la autorităţi pentru a crea stocuri de urgenţă, astfel că membrii PRIMER au liniile ocupate cu fabricarea comenzilor pentru export.

,,Stăm la dispoziţia autorităţilor, însă dacă nu se fac comenzi din timp există un risc serios, la fel ca în primăvara acestui an, ca medicamentele necesare să nu mai poată fi găsite sau să nu putem fabrica stocuri suplimentare. În plus, dacă intervin noi stări de urgenţă, medicamentele din import nu vor putea să ajungă în ţară dacă se vor închide graniţele.”, a mai spus directorul executiv al PRIMER.

related posts

Leave a Comment