Home Actualitate Primii vaccinați anti-COVID la Constanța

Primii vaccinați anti-COVID la Constanța

by Antonia Mocanu
0 comment

La Constanța primul vaccinat anti-COVID a fost medicul Sorin Rugină, decanul de vârstă al epidemiologilor de la malul mării. Profesorul Rugină are 70 de ani și a prins și ultima mare campanie de vaccinare națională din anii 1970, când România a eradicat variola.

Profesorul universitar Sorin Rugină a împărțit primul flacon de vaccin cu alti 4 medici ai Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Medicul a vrut să fie un exemplu pentru toți ceilalți, argumentând că vârsta lui înaintată nu e un impediment pentru vaccin.

Sorin Rugină spune că n-a avut emoții mari, deoarece a mai trecut printr-un moment istoric de  acest gen. În anii 1970, România a scapat prin vaccinare naționala de variolă, o boală care a ucis în lume 500 de milioane de oameni în secolul trecut.

Vaccinul anti-Covid a ajuns duminică dimineaţă la Constanţa si prima unitate medicală din Constanţa al cărui personal a fost vaccinat a fost Spitalul Clinic de Infecţioase. 155 de cadre medicale primesc serul Pfizer-Biontech.

După vaccinare, fiecare pacient rămâne în cabinet sub ochii medicilor încă 15 minute, pentru ca efectele adverse să poată fi contracarate imediat, în caz de apariție.

În Constanţa, acţiunea de imunizare se va desfăşura în mai multe centre de vaccinare care vor fi repartizate în două sau mai multe spaţii, începând din luna aprilie.

related posts

Leave a Comment