Home Actualitate O nouă sesiune pentru depunerea proiectelor, dedicată tinerilor fermieri din diaspora

O nouă sesiune pentru depunerea proiectelor, dedicată tinerilor fermieri din diaspora

by Florentina Lup
0 comment

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a deschis, în data de 4 ianuarie, o nouă sesiune de primire a proiectelor dedicată tinerilor fermieri din diaspora. Este vorba de submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Proiectele pot fi depuse până în data de 4 mai 2021.

Alocarea financiară este de 20 milioane de euro, iar pragul de calitate pornește de la 70 de puncte, şi descreşte lunar cu 15 puncte. Astfel, în ultima lună, în perioada 5 aprilie – 4 mai, pragul lunar de calitate va fi de 25 de puncte.

Ghidul solicitantului a fost modificat pentru a ușura accesarea finanțării nerambursabile pentru tinerii cetățeni români, din afara granițelor țării, care se instalează ca șefi sau manageri ai exploatației. Au fost revizuite și clarificate condițiile și precondițiile pe care tinerii din diaspora trebuie să le îndeplinească, şi a fost simplificată modalitatea de depunere a documentelor.

Astfel, pot solicita finanțare europeană nerambursabilă tinerii fermieri din diaspora care au absolvit, în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare, un program de studiu în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară (postuniversitar, universitar, preuniversitar) în țări membre ale Uniunii Europene sau țări terțe din UE.

O altă condiție este ca aceștia să fi avut un loc de muncă în țări membre UE sau țări terțe UE în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară, cel puțin 3 luni neîntrerupte, în ultimele 24 luni dinaintea depunerii cererii de finanțare. Pentru a dovedi activitatea în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară, solicitanții vor prezenta un document oficial a cărui origine să fie autentificată prin apostilă emisă conform Convenției de la Haga.

Sprijinul acordat pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole (dimensiunea exploatației agricole se poate calcula și prin noua aplicație de pe pagina de internet a AFIR – http://so.afir.info/).

Finanțarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară, în două tranșe:

  • 75% la semnarea contractului de finanțare;
  • 25% în funcție de implementarea corectă a Planului de Afaceri, fără a depăși trei ani (cinci ani pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare.

Depunerea cererilor de finanțare se face doar on-line pe www.afir.info. Ghidul solicitantului și materialele necesare accesării pot fi consultate pe site-ul AFIR, www.afir.info – Investiții PNDR, în secțiunea dedicată submăsurii 6.1 ,,Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”.

related posts

Leave a Comment