Home Actualitate Măsuri suplimentare propuse de Ministerul Culturii pentru activitățile desfășurate în sălile de spectacol

Măsuri suplimentare propuse de Ministerul Culturii pentru activitățile desfășurate în sălile de spectacol

by Romanov Alex
0 comment

Ministerul Culturii face toate demersurile către autorităţile competente, pentru ca sălile de spectacol, teatrele şi cinematografele să fie închise doar în ultimă instanţă, în cazul în care celelalte măsuri nu vor fi eficiente.

Din ultimele date furnizate de INSP, nu a existat niciun focar, atât în cazul instituţiilor de cultură, cât şi în cadrul activităţilor culturale desfăşurate de acestea, iar publicul care frecventează acest tip de evenimente, este unul responsabil. Datele colectate de la manageri arată că publicul spectator a scăzut cu aproximativ 75% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar sălile funcţionează la jumătate din capacitatea de ocupare.

Pentru a sprijini continuarea activităţilor cu publicul şi, în acelaşi timp a combaterii infectării cu SARS CoV-2, Ministerul Culturii propune măsuri de protecţie suplimentare, precum purtarea măştii inclusiv în perimetrul clădirii în care au loc evenimentele.

În cazul în care autorităţile decid că trebuie să se întrerupă activităţile culturale, Ministerul Culturii nu recomandă o suspendare generală a activităţii, ci susţine să se recurgă la controale în instituţiile de spectacol şi cinematografe, la impunerea unei capacităţi de doar 30% pentru sălile de spectacol şi cinematografe, cu o mai mare distanţare fizică sau funcţionarea acestora într-un interval orar restrâns. Astfel, închiderea instituţiilor menţionate s-ar aplica doar acolo unde au fost găsite nereguli.

“Activitatea culturală în toată ţara a fost aproape inexistentă în ultimele şapte luni. Au fost anulate toate festivalurile mari, iar teatrele şi cinematografele au fost complet închise până la mijlocul lunii septembrie. Consider că evenimentele culturale nu au contribuit în vreun fel la creşterea numărului de noi îmbolnăviri. Recomand deschiderea cât mai rapidă a teatrelor, cinematografelor şi sălilor de spectacole pentru păstrarea unei normalităţi sociale, în deplină siguranţă, prin respectarea tuturor măsurilor de protecţie sanitară. În acest sens, avem deja un dialog cu prefecţii judeţelor unde observăm o creştere a incidenţei cumulate din ultimele 14 zile la mia de locuitori şi sperăm ca activităţile culturale să nu se mai afle printre primele segmente economice suspendate. Totodată, facem demersuri să fie reluate cu prioritate, pentru că reprezintă cel mai mic risc dintre activităţile restricţionate. Suntem victime colaterale, instituţiile de spectacol neînregistrând niciun focar în ultimele 14 zile.”, declară BOGDAN GHEORGHIU, ministrul Culturii

În acest moment nu sunt restricţionate activităţile culturale desfăşurate în aer liber şi nici cele din muzee şi biblioteci.

sursa foto: operanb.ro

related posts

Leave a Comment